212 jonge Limburgse schrijnwerkers halen alles uit kast voor Limburgse Houtproef

Standaard

Op donderdag 14 april 2016 nemen 940 leerlingen uit TSO, BSO en BuSO de werktuigen tegen elkaar op tijdens de Vlaamse Houtproef, de grootste schrijnwerkwedstrijd van het land. Op een dag tijd maken ze in de ateliers van 64 scholen een meubelstuk waarvan ze het ontwerp pas die dag ontdekken. Met de 15e editie kerft de houtproef zich stilaan in het collectief geheugen van hout bewerkend Vlaanderen.

Het concept van de wedstrijd is simpel. De deelnemers krijgen een schooldag de tijd om een houten meubelstuk in elkaar te boksen volgens de plannen die ze maar die ochtend te zien krijgen. De wedstrijd test de stressbestendigheid en technische vaardigheden van de leerlingen waardoor het de ideale voorbereiding is voor het professionele werkveld. “Naast het klassieke schoolrapport is dit dé manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes én met schrijnwerkend Vlaanderen”, meent Guido Baens, voorzitter van de Confederatie Bouw –Vlaamse Schrijnwerkers Limburg.

Knelpuntberoep

“Bovendien willen we de richting schrijnwerk uit het verdomhoekje halen. Dat is een overdrijving, maar de situatie is niettemin nijpend”, verduidelijkt de voorzitter. “De perceptie van de technische opleidingen blijft een knelpunt, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is. We vinden geen geschikt personeel, terwijl de voornaamste bron van instroom via het onderwijs niet voldoende aantrekt.” “Dat heeft veel te maken met de onterechte perceptie dat richtingen als TSO en BSO een minderwaardige keuze zijn. De Vlaamse Houtproef toont dat dergelijke richtingen niet moeten onderdoen. Hier mag en moet je ambitie en passie hebben. Dat is ook nodig om deze wedstrijd te winnen”, besluit Baens. 

Joke Schauvliege en Jo Brouns geven startschot

De Vlaamse Houtproef strikte dit keer ook enkele politici om de wedstrijd officieel te openen (8u30). In de Gentse school EDUGO (campus Glorieux) in Oost-Vlaanderen tekent Vlaams minister Joke Schauvliege present voor de aanvang van de wedstrijd. In Limburg zal burgemeester van Kinrooi Jo Brouns aanwezig zijn in KaSO Harlindis en Relindis (campus Weertersteenweg, Maaseik). 

Prijsuitreiking met gedeputeerde onderwijs, vorming en educatie Jean-Paul Peuskens

De uitslagen van de wedstrijd worden bekend gemaakt op regionaal en Vlaams niveau. Er zijn met andere woorden regionale prijsuitreikingen en nadien volgt er een Vlaamse prijsuitreiking. De regionale uitreiking voor Limburg vindt plaats op vrijdag 27 mei in het provinciehuis te Hasselt en wordt bijgewoond door gedeputeerde onderwijs, vorming en educatie Jean-Paul Peuskens. Hij zal de prijzen overhandigen aan de winnaars.

www.houtproef.be 

www.facebook.be/Houtproef

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s