Frank Van Massenhove bij Voka – KvK Limburg

Standaard

frank van massenhove voka limburg

Op donderdagochtend 24 maart 2016 was het podium tijdens een nieuw inspiratieontbijt bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor Voorzitter van het Directiecomité FOD Sociale Zekerheid, Frank Van Massenhove. In zijn lezing ‘thuis werken werkt’ lichtte Van Massehoven de revolutie toe die hij teweeg bracht en waarmee hij ook de titel Overheidsmanager van het jaar verdiende. 

In 2002 kwam Van Massenhove aan het hoofd van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Hij hervormde de Dienst tot een eigentijdse organisatie, en werd in 2007 verkozen tot Overheidsmanager van het Jaar.

Frank Van Massenhove is een overheidsmanager met een missie. Onder zijn leiding is de FOD Sociale Zekerheid omgevormd tot een voorbeeldorganisatie, waar ook veel privébedrijven inspiratie in vinden. Ambtenaren mogen er hun eigen chefs beoordelen en een overgrote meerderheid van het personeel mag thuis werken. Zo’n vooruitstrevend HR-beleid wordt nog altijd argwanend bekeken. Ten onrechte, beweert en bewijst Van Massenhove. “Stop met zeggen waar en wanneer je weknemers moeten werken. Kijk in de eerste plaats naar hun resultaten.” Op zijn FOD zijn de prikklokken stilgevallen en toch wordt er harder en efficiënter gewerkt.

“Thuis werken werkt, dus laat je medewerkers daar werken waar zij zich het beste voelen” gaat Van Massenhove van start. “Laat hen daarnaast ook mee bepalen wie hun collega’s worden, geef mensen het vertrouwen.”

“Uiteraard is veel afhankelijk van de cultuur in een organisatie. We moeten meer van beneden naar boven denken in plaats van omgekeerd. We komen tenslotte ook aan bij een nieuwe generatie werknemers, waarbij de digitale wereld en de smartphone een belangrijke plaats in hun leven innemen.”

Van Massenhove benadrukt ook de praktische kant: “Een goede beveiliging van je systemen is een must. Verder moet je de teams bezig laten zijn, hen niets opdringen, je baseren op resultaten en uiteraard indien nodig op basis daarvan ook ingrijpen.”

Francis Wanten, voorzitter Voka – KvK Limburg bedankte Frank Van Massenhove voor zijn inspirerend bezoek. “Meneer Van Massenhove heeft de aanwezigen deze ochtend laten zien dat het belangrijk is om bestaande patronen te durven doorbreken. Een goed voorbeeld als dit kan voor ons allen een goede leidraad zijn om mee van start te gaan.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s