Studenten bezorgen personen met beperking de week van hun leven

Standaard

Van 21 tot en met 25 maart 2016 bezorgen studenten van de Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en het Provinciaal Instituut voor Verpleegkunde Hasselt meer dan zeventig personen met een beperking (van 8 tot 58 jaar) de week van hun leven. Tijdens de ‘Multidisciplinaire Activiteitenweek’ – dit jaar toe aan zijn 25ste editie – staan er onder meer fietstochten, bosspelletjes en film op het programma. Voor de studenten is de week niet alleen een intensief leermoment, maar ook een unieke kans om een goed beeld te krijgen van wat leven met een beperking zoal inhoudt.

De meer dan 205 studenten kinesitherapie, ergotherapie en verpleegkunde worden opgedeeld in 20 zorgteams die elk verantwoordelijk zijn voor vijf deelnemers. Daarnaast staat er een team van 14 professionele begeleiders klaar. “Onder de deelnemers vind je personen met lichamelijke, mentale, en psychiatrische beperkingen. Een zeer gevarieerde groep, dus”, zegt Marga Swerts (UHasselt en PXL). Het programma dat de studenten op touw zetten, biedt voor elk wat wils: zwemmen, koken, avonturenspel, boszoektocht, fietsen, rolstoeldansen, G-karate, film…

Als die activiteiten erop zitten, stopt het werk overigens niet. De studenten begeleiden de deelnemers van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, óók tijdens de maaltijden en in de vrije momenten. “Op die manier krijgen ze een goed beeld van wat leven met een beperking precies inhoudt – en welke mogelijkheden deze personen wél nog hebben.” Bovendien leren de studenten over disciplines heen samenwerken. “Tijdens deze activiteitenweek werkt de kinesitherapeut in spe zij aan zij met de ergotherapeut en verpleegkundige. Net zoals in de praktijk”, aldus Marga Swerts.

http://www.uhasselt.be

http://www.pxl.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s