Studenten Verpleegkunde UCLL maken met toneelstuk isolement bij ouderen bespreekbaar

Standaard

mien dalemans

We worden steeds ouder. Maar zijn we ook gelukkiger? Dat is de vraag die hogeschool UCLL en het bisdom Hasselt tien studenten Verpleegkunde van Campus LiZa voorschotelden voor hun bachelorproef. De studenten onderzochten het effect van sociaal isolement op levensmoeheid en zetten hun bevindingen om in een theatervoorstelling. De belangstelling uit het werkveld is bijzonder groot. De inhoud van het theaterstuk is dan ook zeer herkenbaar. “Bewoners worden ouder en het personeel steeds jonger. De kloof tussen beiden wordt groter. De vraag of jonge hulpverleners voldoende empathie hebben om ouderen te begeleiden in hun laatste levensfase is dus brandend actueel,” aldus Johnny Weustenraed, docent UCLL, auteur en regisseur.

De studenten deden een literatuurstudie. Op basis van die informatie begonnen ze te improviseren. Zo ontstond een verhaal, scènes en uiteindelijk een hele voorstelling. De studenten voeren het stuk ook zelf op. Johnny Weustenraed: “Het is echt hun product. Tijdens de begeleiding merkte ik dat ze door deze manier van werken veel dieper nadachten over de onderzoeksresultaten.” Een studente, Ilse Lucas, bevestigt dit: “Door in het hoofd van een personage te kruipen, ben ik ook gaan stilstaan bij wat voor type zorgverlener ik zelf wil worden.”

Bloemen op mijn hoofd

Het toneelstuk kreeg de titel ‘Bloemen op mijn hoofd’. Het publiek maakt kennis met zeven bewoners van een woon- en zorginstelling die op iets wachten. Maar wat? De dagen gaan voorbij, saai en zonder zingeving. De bewoners missen het verleden en hun familie. En dan breekt er iets bij de bewoners. Wat volgt is een tragikomedie die naar de keel grijpt.

Vorming voor werkveld

Het ideale recept om het thema isolement bespreekbaar te maken, niet alleen bij de studenten Verpleegkunde maar ook bij het werkveld, blijkt uit de aandacht voor de opvoering. Er zijn al meer dan 500 reservaties. Het stuk gaat dinsdagavond in Genk in première, daarna volgen nog een schoolvoorstelling en een vorming voor het personeel van de woon- en zorginstellingen zelf. Iedereen is welkom.

http://www.uccl.be

Foto Mien Dalemans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s