‘Imaginary’ toont jongeren wondere wereld van wiskunde

Standaard

Op maandag 29 februari 2016 opent aan de Universiteit Hasselt de tentoonstelling ‘Imaginary’ in de Campus van Diepenbeek. De expo laat het grote publiek via allerhande simulaties, 3D-objecten, touchscreens en filmmateriaal kennismaken met de breedte, kracht én schoonheid van wiskunde. ‘Imaginary’ reisde al de hele wereld rond en strijkt dit jaar neer in Vlaanderen. Meer dan 700 middelbare scholieren zullen de tentoonstelling op campus Diepenbeek de komende weken bezoeken.

Imaginary is een initiatief van het befaamde Duitse onderzoekscentrum voor wiskunde in Oberwolfach. De Vlaamse Wiskunde Olympiade (VWO) en de vijf Vlaamse universiteiten haalden de tentoonstelling dit jaar voor het eerst naar Vlaanderen. Van 29 februari 2016 tot en met 18 maart 2016 houdt Imaginary halt op de agora van campus Diepenbeek.

“De expo maakt de uiteenlopende toepassingen van wiskunde in andere wetenschappen en in de samenleving heel tastbaar. Er wordt gewerkt met posters, 3D-prints, filmmateriaal en interactieve touchscreens”, zegt prof. dr. Peter De Maesschalck, verbonden aan de faculteit Wetenschappen van de UHasselt. “Imaginary toont de kracht en schoonheid van wiskunde en wiskundige modellen. Zo ontdekken bezoekers onder meer hoe wiskunde wordt ingezet bij het voorspellen van de evolutie van gletsjers.”

Imaginary richt zich in de eerste plaats op leerlingen van het vijfde en zesde jaar ASO. De UHasselt verwacht de komende drie weken meer dan 700 jongeren. “Heel wat klassen hebben een bezoek aan de expo gekoppeld aan een college door een UHasselt-prof of een kijkje in ons Centrum voor Statistiek”, aldus professor De Maesschalck. “We hopen dat wiskunde op die manier verwondering én bewondering kan opwekken.”

De wiskundetentoonstelling is vanaf 1 maart 2016 elke werkdag open voor het grote publiek van 10 tot 17 uur. De tentoonstelling is ook uitzonderlijk open tijdens de UHasselt-infodag op zaterdag 5 maart. Op Pi-dag (het getal π), 14 maart 2016, zal de tentoonstelling open zijn tot 22u en zal een er lezing over het getal Pi plaatsvinden om 19u.

http://www.imaginaymaths.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s