“We gaan verspreiding infectieziekten beter in kaart brengen”

Standaard

Doet een school er goed aan te sluiten tijdens een grieppandemie? Blijven we best thuis om een epidemie in te dijken? Over deze en andere vragen buigt prof. Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen) zich de komende jaren, met de steun van Europa. Hens sleepte immers een beurs van 1,6 miljoen euro van de European Research Council in de wacht.

Prof. Niel Hens, als statisticus verbonden aan de universiteiten van Hasselt en Antwerpen, is een autoriteit op het vlak van de ontwikkeling van wiskundige modellen om de verspreiding van infectieziektes in te schatten. Uit het onderzoek van Hens en collega’s bleek bijvoorbeeld al dat Belgen langere sociale contacten met elkaar hebben op droge en koude weekdagen, dagen waarop bijgevolg de kans op een virusoverdracht groter is.

Europa erkent het belang van dit onderzoeksdomein en keurde een beursaanvraag van Niel Hens goed. In het kader van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, met financieringsovereenkomst 682540, kan de wetenschapper de komende vijf jaar 1,6 miljoen euro investeren in zijn TransMID-project. TransMID staat voluit voor Transdisciplinary research in Modelling Infectious Diseases.

Er ligt heel wat werk op de plank. “We willen nieuwe statistische en wiskundige modellen gaan ontwikkelen”, legt Hens uit. “Op die manier hopen we antwoorden te kunnen formuleren op fundamentele epidemiologische vragen. Stel: er breekt een pandemie uit en een infectieziekte verspreidt zich over vele landen. Is het dan een goed idee om over te gaan tot een algemene schoolsluiting?”

Grote stap vooruit

“Ander voorbeeld: Antwerpen en Hasselt verschillen stevig wat aantal inwoners betreft. Maar betekent dat ook dat een Antwerpenaar meer sociale contacten heeft, en dus meer kans maakt op een ‘virusoverdracht’?”

In het kader van TransMID focussen de onderzoekers vooral op ziektes zoals kinkhoest, mazelen en het cytomegalovirus. Daarvoor gebruiken ze zowel sociologische data als gegevens uit de analyse van bloedstalen. Hens: “Uiteindelijk willen we een toolbox met bijhorende software ontwikkelen, die het mogelijk maakt om de verspreiding van infectieziekten beter in te kunnen schatten. Als dat lukt, betekent dat een grote stap vooruit voor de volksgezondheid.”

Het TransMID-team wordt bovendien versterkt met dr. Benny Borremans (UHasselt/UAntwerpen). Hij haalde een Marie Curie-beurs binnen en zal samen met Hens en prof. James Lloyd-Smith (UCLA) de verspreiding van ziekten tussen verschillende soorten bestuderen.

http://www.uhasselt.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s