Infrastructuur in Limburg is nog steeds groot zorgenkind

Standaard

De overheid levert te weinig  waar voor uw belastinggeld. Dat blijkt voor het derde jaar op rij uit een vergelijkend onderzoek van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen. Volgens de studie betalen we te veel belastingen voor wat we er in levenskwaliteit voor terug krijgen. Om vooruit te raken in het peloton zijn structurele hervormingen nodig. In Limburg dient er ook zeker werk gemaakt te worden van de infrastructuurwerken omtrent mobiliteit. Denken we maar aan de Noord-Zuid, Spartacus en de NMBS.

België vinden we slechts terug op de negentiende plaats in de Europese ranking. Dat is een plaats hoger dan in 2015. De lijst wordt aangevoerd door Zwitserland (1) en Estland (2). “Het is opnieuw een bewijs dat structurele hervormingen noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat we ook meer terugkrijgen voor het belastinggeld,” aldus Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka.  

De 19de plaats betekent dat België een duur land is qua belastingen en dat daar te weinig goede overheidsdienstverlening tegenover staat. We hebben de belastingen van Scandinavië maar qua overheidsoutput doen we het niet beter dan Ierland of het Verenigd Koninkrijk. We zitten hiermee op gelijke hoogte met zuiderse landen zoals Portugal of Italië, en dat zijn niet bepaald modellanden.

Waar-voor-je-geldindex?  

De Voka waar-voor-je-geldindex is een rangschikking van 24 Europese landen aan de hand van 47 indicatoren. Bij elk land werd nagegaan hoeveel belastingen de overheid heft en welke welvaart en dienstverlening ze daar tegenover stelt. Er wordt ondermeer gekeken naar de kwaliteit van het onderwijs, de arbeidsmarkt, de kwaliteit van de zorg, de staat van het milieu en de aantrekkelijkheid om te ondernemen.  Volgens deze parameters is België een middenmotor in Europa. Het staat qua ‘waar’ op de 13e plaats, een plaat lager dan in 2015.  

Toch is er ook goed nieuws: op de  ‘waar’-index boeken we vooruitgang in de indicatoren waar een gewijzigd beleid snel resultaten geeft, zoals in de domeinen bedrijfseconomie en ecologie. In ‘trage’ domeinen zoals sociaal kapitaal, macro-economie en arbeidsmarkt, waarbij een gewijzigd beleid jaren nodig heeft om zich in betere cijfers te vertalen, zien we eerder een verslechtering.

Meer private tewerkstelling

De sleutel tot een betere prestatie in de waar-voor- je-geld-index ligt volgens Stijn Decock in  creatie van meer private tewerkstelling. “Meer private tewerkstelling doet de uitgaven voor uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes dalen, terwijl de inkomsten stijgen. Hiermee kunnen we het huidige overheidsbeslag van 55% omlaag krijgen. Daarnaast zou de creatie van meer jobs ook de parameters voor de werkgelegenheidsgraad verhogen.”

Ook in domeinen zoals rule of law (rechtszekerheid) is er door betere wetgeving en een efficiëntere justitie heel wat verbeterpotentieel. “Een beter beheer van de openbare infrastructuur, o.a. door pps-constructies en een heroriëntering van overheidsuitgaven naar infrastructuur, kan ook heel wat winst opleveren in de waar-voor-je-geld-index,” aldus nog Decock.

“Vooral wat betreft die infrastructuur zou onze overheid in Limburg een absolute meerwaarde kunnen/moeten geven”, stelt gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg Johann Leten. “Denken we maar aan de Noord-Zuid, Spartacus en de NMBS. We lopen hopeloos achterop. We draaien in cirkels. En met in cirkels draaien komen we geen meter vooruit!”.

 http://www.voka.be/limburg/groeipaper

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s