CareVille gaat internationaal met zorgproeftuin CrossCare

Standaard

careville

Op 9 februari 2016 keurde Interreg Vlaanderen-Nederland CrossCare goed. Het project moet innovatie in de zorg stimuleren en versnellen door een grensoverschrijdende zorgproeftuin. CrossCare beschikt over een fonds dat innovatietrajecten vanuit KMO’s ondersteunt. Het project past in de doelstellingen van LifeTechValley, het onlangs gelanceerde platform dat inzet op economische ontwikkeling in het domein healthy aging.

Zowel in Vlaanderen als in Nederland zal de zorgvraag door demografische evoluties steeds sterker toenemen. Heel wat bedrijven zetten al in op (zorg)innovaties die een antwoord kunnen bieden op die ontwikkelingen. In zogenaamde ‘proeftuinen’ worden de innovaties getest en verbeterd aan de hand van ervaringen van patiënten en zorgverleners. In het CrossCare-project slaan zes zorgproeftuinen – waaronder het Limburgse CareVille – de handen in elkaar. CrossCare biedt kleine en middelgrote ondernemingen begeleiding vanaf idee-ontwikkeling tot markt-klaar product. Het project moet op die manier het ondernemerschap in de zorg versterken.

CareVille, de Belgisch Limburgse zorgproeftuin van LifeTechValley, zal de komende vijf jaar Limburgse bedrijven of zorgorganisaties die een zorginnovatie (product, dienst, concept) willen uitwerken, ondersteunen om hun innovatieprojectvoorstel in te dienen en uit te werken bij CrossCare. Elk innovatieproject krijgt van één Vlaamse en Nederlandse proeftuin ondersteuning op maat. Op die manier kunnen ondernemers op een laagdrempelige wijze ervaring opdoen in het internationaal ondernemen én krijgen ze toegang tot een grotere, grensoverschrijdende markt. CrossCare zal 7 projectoproepen lanceren en mikt op ondersteuning van circa 40 trajecten van ondernemingen.

Limburgs economisch weefsel versterken

Dit initiatief past in de plannen van LifeTechValley, een recent gelanceerd platform om innovatie rond ‘gezond ouder worden’ te versterken. “Het versterken van bedrijvigheid rond healthy aging is een van de actiepijlers van LifeTechValley. Via deze samenwerking in het Vlaams-Nederlandse CrossCare kan onze proeftuin CareVille nog beter ingezet worden om deze doelstellingen te realiseren”, aldus Piet Stinissen (bestuurder LifeTechValley).

Erik Gerits, Limburgs gedeputeerde van Economie: “CrossCare beoogt de ontwikkeling én de effectieve implementatie van zorginnovaties in de praktijk. Omdat innovatieprojecten zullen worden geselecteerd op hun haalbaarheid en valorisatiepotentieel, is de kans groter dat deze innovaties ook effectief door de zorgsector zullen opgenomen worden. Dit project krijgt onze steun omdat dit goed past in de objectieven van het SALK-plan: onze economie meer slagkracht geven én de levenskwaliteit van een steeds verouderende bevolking verbeteren.”

10,4 miljoen euro

Het globale project (vijf jaar) heeft een totaalbudget van 10.418.706 euro. Interreg levert hiervan een bijdrage van 4.999.353 euro, daarnaast is er cofinanciering van de projectpartners en de betrokken regio’s – waaronder de Provincie Limburg (90.500 euro).

Concreet kan er voor 6.532.500 euro aan projecten ingediend worden door KMO’s en grote bedrijven. KMO’s krijgen 50% steun van Interreg, grote bedrijven 40% steun.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s