Limburgse economie begint gezwind aan 2016

Standaard

2015 sloot af met een positieve noot, de Limburgse conjunctuur trok immers nog een stevige eindspurt. De eerste maanden van het nieuwe jaar dendert de trein stevig verder. Eind februari zullen we een niveau bereiken van iets meer dan 90 punten. Drijvende krachten zijn de bouw, export en automobielsector. 

Het Limburgs economisch weefsel staat momenteel stevig in de schoenen. In die mate dat de opwaartse conjunctuurbeweging, die na de zomer van start ging, blijft voortduren tot en met februari 2016. Op dat moment bereikt de conjunctuurindicator een topniveau van méér dan 90 punten. Vergelijkbaar met het niveau van het tweede kwartaal van 2011, juist voor het uitbreken van de eurocrisis.

De onderliggende dynamiek vertoont wel wat verschuivingen. De sterke expansie van de afgelopen maanden binnen de bouwsector boet enigszins aan kracht in. De export én de automobielsector daarentegen winnen terrein. Het toerisme blijft iets onder de verwachtingen, terwijl de werkloosheid daalt. De starters tenslotte zitten op het hoogste niveau sinds 2011 en leveren onze economie de noodzakelijke bloedvernieuwing. 

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka–Kamer van Koophandel Limburg: “Dat 2015 de geschiedenisboeken zou ingaan als een jaar van economische wederopstanding werd de afgelopen maanden duidelijk. Dat we ook in 2016 op dit elan verder gaan, stemt me zeer tevreden. Echter, de conjunctuurbarometer voorspelt vanaf het tweede kwartaal opnieuw een, lichte en hopelijk tijdelijke, terugval. Vernieuwen, veroveren en durven dat zijn volgens ons dé termen die ondernemers moeten wapenen op de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Maar dat geldt eigenlijk voor ieder van ons. Als we verder willen groeien in Limburg, moeten we daar vol op durven inzetten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s