Carglass werkt nu volledig in cloud

Standaard

Wanneer je in de toekomst een nieuwe voorruit bestelt bij Carglass, staat de order voortaan ergens in de cloud. Het bedrijf gaat aan de slag met nieuwe bedrijfssoftware, en die draait nu op Microsoft Azure in de datacenters van Microsoft in Amsterdam en Dublin. Daarmee heeft de organisatie een Belgische primeur beet: Carglass is de eerste in België die zijn ERP-toepassing Microsoft Dynamics AX in de publieke cloud huisvest. IT-dienstverlener Cegeka zorgde voor de ERP-integratie en ontwikkelde ook extra software voor Carglass.

Alle business units halen hun informatie nu uit de cloud: fitting (dat ruiten herstelt of vervangt), het Europese distributiecentrum en shared services zoals financiën en personeelsbeheer. “We geloven sterk in de cloud. De responstijden, de stabiliteit en vooral de flexibiliteit zijn positief geëvolueerd. Het kost weinig inspanning om op te schalen of te reduceren in capaciteit en bovendien hoeven we ons niet te bekommeren over IT-infrastructuur. De opstart verloopt ook sneller omdat de technologie al geconfigureerd is”, zegt Jean-Paul Teyssen, CEO van Carglass.

Snellere intake van jobs

Aan het softwareproject ging een ruime studie vooraf. Voor het beheer van standaard processen zoals boekhouding, logistiek, financiën en verkoop raadde Cegeka een kant-en-klaar ERP-pakket aan. Op basis van totale kost en integratievermogen koos Carglass Microsoft Dynamics AX. Met de software zal Carglass een beter zicht hebben op stockbewegingen, tarifering, enzovoort.

Uit de studie bleek ook dat maatwerksoftware nodig was voor bedrijfsspecifieke processen zoals de werkplanning door het contactcenter en interventies door technici. Omdat de module volledig geïntegreerd is met de ERP-software, verlopen de haalbaarheidscontroles van opdrachten veel sneller en kunnen jobs sneller aanvaard worden op de dispatching.

Altijd beschikbaar

De zelfontwikkelde toepassing wordt ook gebruikt zowel voor mobiele jobs als in de 44 servicecenters in België en Luxemburg. Zij houden alle informatie in verband met jobs in uitvoering bij in de toepassing. Wanneer ze in een ondergrondse garage, zonder internettoegang, een ruit vervangen, blijft de app lokaal werken. Zodra er weer verbinding is, synchroniseert de app met het achterliggende systeem.

“Met onze nieuwe toepassingen zal het beheer van inkoop, verkoop, voorraden en jobplanning enorm vereenvoudigen. Zo zal het doorgeven van bestellingen, het opmaken van facturen en het regelen van klantenreservaties nog vlotter verlopen dan het vroeger al was. We willen zo alle afdelingen nog beter op elkaar afstemmen. We hebben nu bijvoorbeeld drie aparte toepassingen nodig voor het opsporen en bijbestellen van artikelen met te lage voorraden. Ons nieuwe ERP vervangt al die verschillende computerprogramma’s”, zegt Stefan Vuylsteke, financieel en IT-directeur bij Carglass Belux.

Volledig geïntegreerde processen

De software-op-maat die Cegeka bouwde, bestaat o.a. uit een extra laag die niet alleen met Dynamics AX integreert maar ook met tal van andere toepassingen. Onder meer met Carglass’ website, met de telefoniesoftware, het tijdsregistratiesysteem, de magazijnbeheertoepassing en met de Europese databank van ruiten en accessoires van het moederconcern Belron is er een koppeling.

Carglass beheert zelf de omgeving in Microsoft Azure, maar besteedt het applicatiebeheer uit aan Cegeka. “We kozen voor Cegeka op basis van onze goede verstandhouding en successen uit het verleden. Het is ook gemakkelijk om één partner te hebben voor je toepassingen, infrastructuur en servicemanagement”, aldus Stefan Vuylsteke.

Begin december 2015 nam Carglass het nieuwe ERP-pakket in gebruik in het Europese distributiecentrum, de andere business units volgen gefaseerd in 2016.

http://www.cegeka.be

http://www.carglass.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s