Grote stijging raadplegingen derdebetaler sinds verplichting blijft uit

Standaard

Sinds de invoering van de verplichte derdebetalersregeling voor huisartsen in oktober zijn huisartsen verplicht om voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming de derdebetalersregeling toe te passen. Uit cijfers van tariferingsdienst LTD3 blijkt dat het aantal raadplegingen door de verplichting gestegen is tot 109.812 raadplegingen in oktober, een stijging van 15% ten opzichte van 2014. De huisbezoeken in derdebetaler daarentegen kennen een terugval van 7%.

Huisartsen mogen vanaf nu bij een raadpleging in het kabinet van de arts enkel het remgeld vragen aan patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming. Deze patienten betalen slecht 1 of 1,5 euro voor de consultatie. Het overige gedeelte van het honorarium van de arts wordt rechtstreeks door de mutualiteit aan de arts of zijn tariferingsdienst betaald.

Uit recente verwerkingscijfers van de nationale tariferingsdienst LTD3, die met 2.300 aangesloten huisartsen de grootste tariferingsdienst is van België, blijkt dat het aantal raadplegingen sinds de verplichting slechts gering gestegen is ten opzichte van de reeds aanwezige trend. “In de 9 maanden vóór de verplichting zien we een gemiddelde stijging van 11%. Vanaf oktober zien we een stijging van 15% in 2015 (109.812 raadplegingen) ten opzichte van 2014 (95.463)”, vertelt dr. Lore De Raeve, directeur van LTD3. “We merken dus geen drastische stijging nu de artsen verplicht de derdebetaler moeten toepassen voor raadplegingen bij deze groep patiënten.”

Supplementen voor avond-/nacht of weekendraadplegingen in het kabinet van de arts werden wél meer in derdebetaler aangerekend. “Terwijl we van januari tot december een gemiddelde stijging van 6% zien, stijgen deze cijfers in oktober met 14%”, zegt De Raeve. Patiënten moeten deze bedragen dus ook niet langer voorschieten bij de huisarts.

Opmerkelijke daling huisbezoeken

“Opmerkelijk is wel dat het aantal huisbezoeken voor het eerst gedaald is. In de eerste 9 maanden van 2015 zien we een gemiddelde stijging van het aantal huisbezoeken in derdebetaler met 15%. Vanaf de invoering van de verplichte derdebetaler in oktober is er een daling van 7% waarneembaar (51.049) tegenover oktober 2014 (47.662)”, aldus De Raeve. Er lijkt dus een verschuiving te zijn, waarbij de sociaal zwakkere groep zich naar de raadpleging begeeft om van de derdebetaler te kunnen genieten.

Betalen sociaal zwakkeren supplementen sinds verplichting?

Een huisarts die niet geconventioneerd is, hoeft zich niet aan de officiële tarieven te houden. Hij mag dus supplementen tellen. Tot voor kort was het zo dat, indien de arts de derdebetalersregeling toepaste, hij zich ertoe verbond om de officiële tarieven toch te respecteren. Sinds de invoering van de verplichting voor raadplegingen bij patiënten met verhoogde tegemoetkoming, mag de nietgeconventioneerde arts wél supplementen aanrekenen (Bron: Riziv).

Stijging technische prestaties

LTD3 rekent ook technische prestaties aan in derdebetaler. Dit zijn ingrepen zoals het nemen van een elektrocardiogram (ECG) van het hart, het wegnemen van wratjes of het hechten van een wonde. Het ECG prijkt al jaren bovenaan het lijstje van meest uitgevoerde technische verstrekkingen door huisartsen in derdebetaler. Het ECG werd via LTD3 16.701 keer aangerekend door maar liefst 45% van de huisartsen. Ook het wegnemen van wratjes wordt vaak door huisartsen aangerekend in derdebetaler.

Ook bij de technische verstrekkingen is een stijging merkbaar van de derdebetalersregeling. Cijfers tot en met oktober 2015 overschrijden reeds het totale aantal aanrekeningen van 2014.

Informatisering

Ondertussen zet de informatisering van de facturatiemogelijkheden voor artsen zich voort. Zo kan de huisarts via zijn eigen softwareprogramma elektronisch factureren aan de mutualiteiten (project eFACT). In dat systeem zijn er geen getuigschriften (de witte of groene doktersbriefjes) meer nodig. In deze fase vertoont de software nog een aantal problemen, maar ook bij een optimaal werkende software zal de huisarts nog steeds de nodige kennis moeten hebben over elektronische facturatie. Bovendien zal hij ook aanzienlijk veel tijd moeten besteden aan de opvolging van de betalingen van de mutualiteiten. Laten we ook niet vergeten dat het Globaal Medisch Dossier, dat meer dan ooit centraal staat in de praktijkvoering van de huisarts, nog steeds via een apart circuit (eGMD) moet aangerekend worden. Dit wordt door heel wat huisartsen als weinig efficiënt ervaren. Ondanks die nieuwe mogelijkheden merkt LTD3 op dat het aantal huisartsen dat gebruik maakt van haar dienstverlening blijft stijgen. Er is dus duidelijk nood aan bijkomende ondersteuning door een gespecialiseerde partner. “Op dit ogenblik telt het klantenbestand van LTD3 meer dan 2300 aangesloten huisartsen in België. Daarvan werken er ruim 400 huisartsen met easyTar, de mobiele applicatie waarmee LTD3 in 2014 de eHealth Award won. Met behulp van deze applicatie kunnen artsen in enkele seconden de patiënt selecteren en prestaties invoeren. Via dit systeem kan zowel het Globaal Medisch Dossier alsook elke andere prestatie op één plaats ingegeven worden. De arts stuurt vervolgens de prestaties door naar LTD3, die het op haar beurt verwerkt en overmaakt aan de mutualiteiten’, legt De Raeve uit. “LTD3 volgt daarna alle correcties en betalingen op en neemt hiermee deze administratieve last volledig over, zodat de arts zich kan bezighouden met de essentie van zijn beroep: tijd voor zijn patiënt.”

http://www.ltd3.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s