Exclusieve samenwerking Confederatie Bouw Limburg en Confederatie Bouw West-Vlaanderen

Standaard

Op 8 januari 2016 organiseerde Confederatie Bouw Limburg samen mét West-Vlaanderen een unieke opleidingsdag voor de firma Heijmans Bouw op 2 werven in Antwerpen, een exclusieve samenwerking over de provinciegrenzen heen. Er worden zes verschillende opleidingen gegeven aan zo’n 260 medewerkers uit de bouw. Het gaat tevens om een eerste kennismaking tussen de werknemers van ex-De Coene Construct sinds de toetreding tot de holdinggroep Heijmans.

Zowel in Bilzen als in Kortrijk vertrokken vrijdag in de vroege ochtendgloren bussen richting Antwerpen. Doel van deze opleidingsdag? Een kennismaking tussen de werknemers van Bilzen en Kortrijk. En een update van de veiligheidsvoorschriften, op een praktische en leuke wijze.

Heijmans had iedereen uitgenodigd die rechtstreeks betrokken is bij de uitvoering van bouwwerken, als uitvoerder of als verantwoordelijke voor de uitvoering. Maar de dag draaide rond meer dan alleen opleiding, zo benadrukte Herman Sauwens (CEO Heijmans Bouw). De opzet was drieledig.

Herman Sauwens: “Enerzijds wilden we onze mensen kennis laten opdoen. Maar daarnaast moest dit evenement ook georganiseerd zijn als een dag van kennismaking en verbroedering tussen Heijmans Bilzen en Heijmans Kortrijk. Deze laatste firma is de opvolger van De Coene Construct, dat sinds de fusie in 2014 bij onze groep hoort. Maar gezien de afstand tussen de twee vestigingen zien de mensen van Bilzen en Kortrijk elkaar niet vaak. Bovendien creëert een fusie altijd onrust. Deze dag was dus ook belangrijk voor de teambuilding. En ten slotte wilden we aan onze mensen een ruimer beeld geven van onze activiteiten, door hen uit te nodigen op bouwplaatsen van collega’s.”

Alle deelnemers volgden zes opleidingen, die elk een klein uur duurden. Ze vonden plaats op twee verschillende bouwplaatsen in de buurt van Antwerpsen, een locatie die niet toevallig ongeveer halfweg Bilzen en Kortrijk ligt. 

“Hoe omgaan met risicovolle activiteiten op de werf”, “Aanslaan van lasten” en “Val niet uit de lucht” waren hoofdzakelijk op veiligheid gericht. De andere drie gingen vooral over kwaliteit: “Waterdichting”, “Stofvrij werken” en “Gebruik van kleine blusmiddelen.” Maar Heijmans doet meer voor opleiding dan alleen deze dag, vertelde Pascal Loontjens (preventie-adviseur Heijmans).

Pascal Loontjens: “Iedereen krijgt bij ons minstens twee volle dagen opleiding per jaar. En dat wordt veel meer voor torenkraanbestuurders, mensen die machines bedienen, kortom voor iedereen voor wie veiligheid een specifiek aandachtspunt is. Daarnaast is kwaliteit vanzelfsprekend ook essentieel voor een bouwbedrijf. Waterdichting is één van de aspecten die op dat punt uiterst belangrijk zijn.”

De oorsprong van deze opleidingsdag ligt in het recente verleden. De Confederatie Bouw Limburg organiseert sinds januari 2015 op de eerste werkdag van het jaar een grote Bouwtrainingsdag. Met succes: tot nu toe nam iedere keer ongeveer duizend man deel. Ook Heijmans deed vorig jaar mee, maar wilde dit jaar dus het aspect teambuilding inbouwen. Dat vroeg een aanpak op maat, voor Heijmans alleen. De goede contacten tussen de firma en de Confederatie Bouw brachten de bal aan het rollen, aldus de opleidingscoördinators Evelien Baré (Confederatie Bouw Limburg) en Evelien Thiers (Confederatie Bouw West-Vlaanderen).

Evelien Baré: “Onze sterkte is dat we de bouw door en door kennen en dat we heel dicht bij de bedrijven staan. We zien de noden van de markt. Daarnaast is er onze service: we bieden een volledig pakket aan, met naast de opleiding ook juridisch advies, hulp bij het aanvragen van subsidies enzovoort.”

Verschillende thema’s van de dag sloten aan op de acties van het preventie-instituut van de bouw navb Constructiv, onder meer “Stofvrij werken” en “Val niet uit de lucht”. Navb was dan ook nauw betrokken bij de opleidingen die gegeven werden. Iedereen had lof voor de samenwerking tussen bouw en Confederatie. Van in het begin ging het vlot.

Herman Sauwens: ” Ik denk niet dat het gelukt zou zijn zonder de twee Evelienen. Een dergelijke dag is vanzelfsprekend niet gratis. Maar goed opgeleide mensen komen heel het bedrijf ten goede. Bovendien stimuleren opleidingskansen hen om bij Heijmans te blijven.”

http://www.confederatiebouw.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s