Simpeler en retroactief

Standaard

Midden 2015 werd Limburg erkend als ontwrichte zone. Dit hield in dat bedrijven die investeren én hierbij aanwerven, een korting verkregen op de bedrijfsvoorheffing. Addertje onder het gras was echter dat voor diezelfde investering reeds gewestelijke steun moest verkregen zijn. Een complex systeem, en slechts een twintigtal bedrijven maakten er gebruik van. Met een wetswijziging wordt dit systeem nu simpeler gemaakt én retroactief toegepast. 

Meer dan drie jaar geleden kondigde Ford de sluiting aan van haar fabriek in Genk. Voka – KvK Limburg, samen met KPMG, werkte meteen een voorstel uit op basis van de reconversievennootschappen. Na de sluiting van de Kempische Steenkoolmijnen hadden deze immers duidelijk hun nut bewezen.

Sindsdien werd het verhaal van de ontwrichte zone een kleine processie van Echternach. Telkens als de definitieve erkenning kortbij was, kwam er een kink in de kabel die voor de nodige vertraging zorgde. De verkiezingen, de nieuwe regeringsploegen die samengesteld moesten worden, Europese wetgeving die veranderde, … noem maar op. In mei van dit jaar was de kogel dan eindelijk door de kerk en werd Limburg erkend als ontwrichte zone.

Maar het systeem bleek bijzonder complex. Er werd immers een koppeling gemaakt met gewestelijke steun. Bedrijven die investeerden en extra aanwervingen deden, moesten immers ook al gewestelijke steun hebben ontvangen voor diezelfde investering. Het gevolg: slechts iets meer dan 20 dossiers werden tot nu toe ingediend, en deze maatregel dreigde een maat voor niets te worden.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg, reageert opgelucht: “Sinds het begin hebben we gepleit voor een eenvoudige operationele procedure. We zijn dan ook bijzonder blij dat nu een wetswijziging wordt ingediend die de koppeling met gewestelijke steun afschaft. Het zorgt ervoor dat véél meer bedrijven gebruik kunnen maken van deze steunmaatregel. Bovendien zullen bedrijven retroactief kunnen genieten vanaf 01/05/2015. Een welverdiend applaus voor onze politici dat ze snel hebben ingegrepen én hopelijk een stevige impuls voor de Limburgse ondernemers.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s