Studenten architectuur leren over ondernemerschap in Business Game

Standaard

simon

Masterstudenten architectuur van de Universiteit Hasselt namen op 19 en 20 november 2015 deel aan het ‘Business Game for Architects’. Dit simulatiespel, ontwikkeld in samenwerking met het werkveld, moet de ondernemersvaardigheden van de jongeren aanscherpen. De prijs (500 euro), geschonken door buurtontwikkelaar Matexi, werd op 20 november uitgereikt door Vlaams minister Jo Vandeurzen aan student Simon Vanhentenrijk. 

De jury roemde het project van de winnaar: “Simon Vanhentenrijk vond de juiste balans tussen stedenbouw, economische realiteit en maatschappelijke relevantie”. “Om van een vastgoedproject een succes te maken, volstaat het niet om een creatief ontwerp te ontwikkelen dat stedenbouwkundig in orde is. Het project moet ook financierbaar zijn en de return-on-investment moet investeerders overtuigen. “Om onze architectuurstudenten die business skills bij te brengen, hebben we in samenwerking met Matexi, BDO en AG Real Estate een simulatiespel ontwikkeld”, zegt Didier De Buyst, gastprofessor aan de faculteit Architectuur en kunst. Studenten moesten in groep hun project voorstellen aan een investeringscomité, een bod uitbrengen op de grond en onderhandelen over de verkoopovereenkomst. “Met deze levensechte opdracht en de feedback die ze krijgen van professionals willen we hen leren om vastgoedprojecten ook vanuit een economische reflex te benaderen.”

Het Business Game was meteen ook het eindexamen van het vak Introduction to Business Administration, dat toekomstige architecten andere vaardigheden wil aanleren dan zuiver vaktechnische kennis en knowhow. “Ondernemerschap in brede zin van het woord staat daarbij centraal. Een uniek concept in het architectuuronderwijslandschap in Vlaanderen”, aldus professor De Buyst.

Bezoek Jo Vandeurzen

De winnaar van het simulatiespel kreeg de geldprijs uit handen van Jo Vandeurzen. De Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin bracht op 20 november een werkbezoek aan de faculteit Architectuur en kunst. “Bouwen aan een zorgzame samenleving, zowel vandaag als morgen, is een taak van iedereen”, aldus Jo Vandeurzen. “Dit project is een voorbeeld van hoe architecten meedenken in functie van de zorgvraag van de toekomst, de vormgeving, de komende levensfases en de financiering. Het gevolg is een eindproduct op maat van de zorgvrager.”

“Het bezoek van de minister is de ideale gelegenheid om ons motto, Design for Life, in de kijker te zetten”, zegt decaan Rob Cuyvers. “Binnen de onderzoeksgroep ArcK is er, direct en indirect, aandacht voor het thema zorg. Zo onderzoeken we hoe een ontwerp rekening kan houden met mensen met en zonder beperkingen – onder meer door hen actief te betrekken in het onderzoek.” De faculteit leert haar studenten ook zorgzaam te ontwerpen. “Universal Design of Design for All is een ontwerpmethode die deze attitude ondersteunt: de mens moet zich niet aanpassen aan de omgeving, de omgeving moet de mens ondersteunen.”

http://www.uhasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s