Derdebetaler blijft populair bij huisartsen

Standaard

tdf

Het aantal raadplegingen en huisbezoeken bij huisartsen via derdebetaler is op vier jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van tariferingskantoor LTD3 aan de Ilgatlaan in Hasselt, dat met meer dan 2.100 aangesloten huisartsen het grootste nationale tariferingskantoor van België is.

In 2014 heeft LTD3 ruim 2,6 miljoen prestaties van huisartsen in derdebetaler verwerkt. Ruim 70% hiervan zijn gewone raadplegingen en huisbezoeken. Daarnaast worden bij huisartsen ook technische prestaties alsook honoraria voor het GMD (Globaal Medisch Dossier) in derdebetaler afgerekend.

Stijgende trend

“Het is niet enkel bij huisartsen dat de derdebetaler populair is. De derdebetalersregeling in het algemeen zit in de lift. En dat weerspiegelt zich ook in de bedragen die LTD3 in derdebetaler factureert aan de mutualiteiten. In 2004 factureerde het tariferingskantoor voor bijna 10 miljoen euro aan de mutualiteiten. Vier jaar later staat de teller op bijna 130 miljoen euro”, vertelt Dr. Lore De Raeve, directeur van LTD3.

LTD3 factureert voor alle zorgverleners (behalve apothekers) en de stijging is dan ook in alle sectoren te merken. “Zo zien we niet enkel een sterke toename bij de huisartsen, maar ook bij specialisten en zelfstandig verpleegkundigen”, aldus De Raeve. De laatste maanden zijn er ook meer en meer tandartsen, kinesitherapeuten en verstrekkers van orthopedische materialen die zich aanmelden bij het tariferingskantoor om zich te laten ondersteunen bij de administratie van die derdebetalersregeling.

ltf 1

Mogelijke verklaring voor de stijging

Wetgeving – De sterke stijging van de derdebetalersregeling heeft verschillende oorzaken. De wetgeving speelt hier zeker een rol in. Terwijl de derdebetalersregeling vroeger slechts in uitzonderingssituaties mocht toegepast worden, zijn er nu veel meer mogelijkheden om het systeem toe te passen. Zo kunnen mensen, die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden, gebruikmaken van het systeem. Sinds 1 mei 2014 mogen ook de raadplegingen voor chronisch zieke patiënten in derdebetaler aangerekend worden.

Grotere bekendheid – Daarnaast kent het systeem een alsmaar grotere bekendheid bij zowel de zorgverleners als de patiënten.

Administratieve vereenvoudiging – Door de ontwikkeling van de nieuwe applicatie easyTar© hoeven zorgverleners geen getuigschriften (de gekende groene doktersbriefjes) meer te schrijven. Ze kunnen nu heel snel en eenvoudig een digitaal getuigschrift aanmaken en doorsturen naar LTD3. LTD3 volgt alle betalingen van de mutualiteiten op en stort het totale bedrag in één keer op de rekening van de zorgverleners. Omdat dit de administratie van de derdebetalersregeling aanzienlijk vereenvoudigt, is de drempel om het toe te passen minder groot, wat wellicht ook een stuk van de stijging verklaart. LTD3 won met easyTar© de prijs voor beste eHealth project 2014.

Stijging zal zich doorzetten

Ook in 2015 verwacht LTD3 opnieuw een sterke stijging van de cijfers. Vanaf 1 juli 2015 zullen huisartsen namelijk verplicht worden om de derdebetalersregeling toe te passen voor de consultaties en huisbezoeken bij patiënten, die recht hebben op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming. Patiënten die hier recht op hebben, zien dit aan de code gerechtigde op hun mutualiteitsklever. Indien het 3e cijfer van deze code een “1” is, heeft die patiënt recht op verhoogde tegemoetkoming, bijv. 111/111, 131/131.

http://www.ltd3.be

http://www.easytar.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s