Bezoekerscijfers stedelijke musea 2014

Standaard

De Hasseltse stedelijke musea hebben in 2014 opnieuw tienduizenden bezoekers over de vloer gekregen. Ze zijn daarmee één van de sterkhouders van ons toeristisch aanbod en zetten Hasselt tot ver buiten onze provinciegrenzen op de culturele kaart. Maar ook Hasselaren zelf blijken vlot de weg naar de musea te vinden. Door het aanbod in de musea open te trekken en te verbreden, wil het stadsbestuur naar de toekomst toe een nog breder publiek bereiken.

Vernieuwd Jenevermuseum

jenevermuseum-3

Eind september 2014 opende het Jenevermuseum opnieuw de deuren na een grondige actualisering van de museumpresentatie. Op iets meer dan 3 maanden tijd (86 openingsdagen) leverde dat het schitterende cijfer van 20.317 bezoekers op. ‘Dit zijn zeer mooie en veelbelovende cijfers,’ zegt een erg tevreden conservator Davy Jacobs, ‘maar we beogen nog veel meer met de actualisering. Behalve een nieuwe kijk op de museumpresentatie hebben we in 2014 ook een nieuwe kijk op de site en de activiteiten rond jenever ontwikkeld. In 2015 willen we opnieuw verrassend uit de hoek komen met een aantal masterclasses rond jenevers en jenevercocktails. Daarnaast voorzien we een verrassend muziekprogramma met de focus op jazz, een genre dat perfect aansluit bij het smaakvol genieten van jenever. Kortom het is de bedoeling ook los van het museumbezoek een eigentijds programma rond jeneverbeleving te bieden.’ In 2013 had Jenevermuseum 36.164 bezoekers op 10 maanden.

Modemuseum

modemuseum

‘Het Modemuseum vierde dit jaar het 25-jarige bestaan van het museum en de museumvereniging met de expo Collectie #02(5) en kreeg daarmee bijna 27.851 bezoekers over de vloer’ zegt Karolien Mondelaers, schepen van cultuur en toerisme. ‘Het museum is gesloten sinds november en we hadden dit jaar maar één grote expo in plaats van twee de jaren daarvoor. In totaal was het museum daardoor slechts negen maanden (248 dagen) geopend en dat is meteen ook de verklaring voor het verschil met 2013, toen Axelle Red met haar tentoonstelling 42.000 bezoekers wist te lokken. Het museum zet nu alle zeilen bij voor een publiekstrekker van formaat in 2015: de expo rond Paul Smith, die eind januari de deuren opent.

Het aantal bezoekers van het Modemuseum is op vijf jaar tijd met meer dan 50 procent toegenomen en daar kunnen we alleen maar heel erg trots op zijn. ‘Uiteraard kan met de potentiële groei van MMH daar in de toekomst nog heel wat bijkomen,’ zegt directeur Kenneth Ramaekers. ‘Hard verder werken op de ingeslagen weg is dan ook de boodschap.’

Het Stadsmus

wo1-stadsmus-1

Het Stadsmus sloot 2014 af met bijna 20.500 bezoekers. ‘De expo over Hasseltse bands van begin dit jaar, maar ook de expo Kleurboel rond kinderboekillustraties waren publiekstrekkers,’ zegt Ann Delbeke, conservator van het museum. ‘Begin november opende de tentoonstelling rond de Eerste Wereldoorlog, ‘Geen nieuws, goed nieuws’, en die heeft op een maand tijd al bijna 1.000 bezoekers bekoord. Dat de expo de oorlog door de ogen van de Hasselaren zelf brengt, roept bij hen wellicht herinneringen aan de eigen familie op.’ Met tentoonstellingen die dicht bij het leven van de Hasselaren zelf staan (de kermis, muziekgroepen, …) spreekt het museum een nieuw publiek aan. Vorig jaar bezochten 24.623 mensen het museum.

Abdijsite van Herkenrode

abdij-herkenrode

Op Abdijsite Herkenrode waren er eind december 108.300 bezoekers aan de site geteld, een stijging van 23% ten opzichte van 2013 (88.203). ‘Uitschieters waren evenementen als de Sage van de Eenhoorn, het Toekoerfestival en vooral de Open Monumentendag in combinatie met de Hoeve- en Streekproductenmarkt, georganiseerd door de provincie Limburg,’ zegt Karolien Mondelaers, voorzitter van de Abdijsite Herkenrode vzw. ‘Maar ook buiten de evenementen vonden de bezoekers duidelijk vlot de weg naar het Belevingscentrum en de Kruiden- en Inspiratietuinen (stijging van 11% ten opzichte van 2013).’ Opvallend daarbij is de steeds groter wordende groep internationale bezoekers (Australië, Noorwegen, Japan, Laos, Kroatië, Turkmenistan, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Namibië, Denemarken …).

http://www.hasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s