Liefde is… elkaar trouw beloven

Standaard

“Hasselaren zien elkaar graag”, zegt schepen Brigitte Smets. “En dat tonen ze onder andere door hun liefde te registreren op onze dienst Burgerlijke Stand. Zo staat de teller van het aantal huwelijken in 2014 op 358. Het laatste huwelijk van het jaar wordt voltrokken op 24 december. Maar niet iedereen kiest voor een huwelijk. “Maar liefst 306 koppels gingen in 2014 een samenlevingscontract aan”, vervolledigt schepen Smets. “Dit is een vorm van wettelijk samenwonen als alternatief voor het huwelijk.”

En dat mooie liedjes wel degelijk lang duren, bewijst 1 Hasseltse koppel dat dit jaar 70 jaar getrouwd was en dus hun platina huwelijk vierde. En daar houdt het niet mee op, want 12 koppels vier(d)en hun briljanten verjaardag, 52 hun diamanten huwelijk en 115 bruidsparen vier(d)en hun gouden huwelijk.

Burgerlijk huwelijk

Een burgerlijk huwelijk moet volgens bepaalde regels gebeuren. De ambtenaar van de burgerlijke stand, waar de huwelijksaangifte plaatsvond, moet het huwelijk voltrekken. Die huwelijksaangifte vindt plaats in de gemeente waar een van de partners ingeschreven is in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister. Je kan dus niet kiezen in welk district je huwt. Het burgerlijk huwelijk moet plaatsvinden vóór het eventuele religieuze huwelijk.

In België kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar huwen. De burgerlijke stand zorgt voor alle in België verkrijgbare documenten die wettelijk nodig zijn. De partners moeten zelf zorgen voor eventuele buitenlandse documenten.
De partners kunnen zich laten bijstaan door maximum vier getuigen, maar getuigen zijn niet verplicht.

 Wettelijk samenwonen

Je kan kiezen voor wettelijk samenwonen als alternatief voor het huwelijk. Zo kan je bijvoorbeeld officieel gaan samenwonen (onder juridische bescherming) met jouw moeder, jouw broer/zus, een vrien0d(in), etc. Je moet alleen een verklaring van wettelijk samenwonen afleggen voor de ambtenaar van de dienst Burgerlijke Stand. Deze verklaring is een schriftelijke overeenkomst waarin twee personen zich verbinden samen te leven.
In principe kan iedereen wettelijk samenwonen. Er zijn echter drie voorwaarden om een verklaring van wettelijk samenwonen te kunnen afleggen:
• Je moet op het ogenblik van de verklaring op hetzelfde adres wonen.
• Je mag niet getrouwd zijn of wettelijk samenwonen met iemand anders.
• Je moet bekwaam zijn om contracten aan te gaan. Concreet wil dit zeggen dat minderjarigen en mensen die onbekwaam verklaard werden geen verklaring van wettelijke samenwonen kunnen afleggen. 

Aan de wettelijke samenwoonst komt automatisch een einde als één van de partijen huwt of sterft.  Ook voor de stopzetting van de wettelijke samenwoonst moet je op de dienst Burgerlijke Stand zijn. 

Vergelijkend cijfermateriaal

  2010 2011 2012

 

2013 2014
Aanvang samenwonen 278 308 366 307 306
Huwelijken 360 329 383 289 358
Echtscheidingen 234 200 180 141 147

 Echtscheiding


Komt er toch een einde aan het huwelijkssprookje, dan moet deze wijziging in de burgerlijke stand  geregistreerd worden. Een echtscheiding hoef je echter niet te komen melden. De rechtbank stuurt het vonnis rechtstreeks naar de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar je huwde, die het vervolgens overschrijft in het register.

Het goede nieuws is echter dat het aantal echtscheidingen mindert. In 2009 noteerden we een piek van 247 echtscheidingen, waarna dat aantal altijd lager ligt. Ook in 2014, want vandaag staat de teller op 147. Een tendens die zich hopelijk de komende jaren verder zet.

http://www.hasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s