Hasselt zet in op energiezuinige openbare verlichting

Standaard

Maar liefst 10 locaties in en rond de Hasseltse binnenstad krijgen, in het kader van het lichtplan, nieuwe energiezuinige verlichting. Via deze investering wil het stadsbestuur de energiefactuur en de lichtvervuiling doen afnemen. Maar ook het veiligheidsgevoel moet hierdoor, ondermeer in de stationsomgeving, aanzienlijk toenemen. De financiering van de werken gebeurt via de trekkingsrechten bij Infrax.

De stad Hasselt beschikt sinds enkele jaren over een verlichtingsplan. “Zo’n plan was nodig, want het uittekenen van verlichting voor het openbaar domein vormt vandaag de dag een ware kunst”, aldus schepen van openbare werken Michel Froidmont. “Bij het vernieuwen van bestaande verlichting of het uitwerken van openbare verlichting voor nieuwe projecten moet een ontwerper steeds op zoek naar de ideale balans tussen functionele, scenografische en sfeerverlichting. Slordig, incoherent en kwistig gebruik van kunstlicht is vandaag de dag immers totaal uit den boze. Dankzij ons verlichtingsplan ligt de leidraad en de balans die wij nastreven vast en kunnen we de komende jaren onze openbare verlichting op een onderbouwde, coherente en vlotte manier vernieuwen en aanpassen.”

“Binnen ons lichtplan ligt de nadruk op energiezuinigheid, duurzaamheid en het minimaliseren van lichtvervuiling”, vult burgemeester Hilde Claes aan. “Ook de verlichtingselementen die we nu op 10 locaties in en rond de binnenstad gaan plaatsen beantwoorden hieraan. Niet onbelangrijk aangezien wij als stadsbestuur de Convenant of Mayors ondertekenden. Hierbij engageerden we ons om de CO2-uitstoot van Hasselt tegen 2020 aanzienlijk te verminderen. Dit doel willen we ondermeer bereiken door het vervangen van de meest energieverslindende openbare verlichting in onze stad.”

Veiligere stationsomgeving

Deze week legt een onderaannemer van Infrax de laatste hand aan één van in totaal tien opdrachten. “Nabij het parkje van het Atheneum tegenover de Kunstlaan worden led-spots geplaatst”, zo verduidelijkt Froidmont. “Deze moeten er de monumentale bomen uitlichten. Over enkele weken beoordelen we het effect van de installatie en indien nodig sturen we nog bij. Ook de gietijzeren verlichtingspalen op de Grote Markt zijn verwijderd. Deze waren immers hopeloos versleten en de bollen zagen groen door de algen. Hun verlichtingsimpact was bovendien beperkt. Eens we de Grote Markt opnieuw aanleggen, plaatsen we er gelijktijdig nieuwe verlichting conform ons lichtplan.”

“Ook het stationsplein voorzien we na de heraanleg helemaal van nieuwe verlichtingselementen”, vervolgt Claes. “Toch willen we er nu al het veiligheidsgevoel intrinsiek verhogen. Momenteel stellen we dan ook een dossier op voor de aankoop en plaatsing van een aantal projectoren die het plein intensiever verlichten. Deze ingreep verhoogt de sociale controle en stelt voorbijgangers meer op hun gemak. Begin volgende maand moeten de projectoren er staan. Midden deze maand voorzien we het gerechtsgebouw al van openbare verlichting. We maken gebruik van een mix van energiezuinige armaturen en projectoren. Ook de lift wordt afzonderlijk uitgelicht.”

Synergiewerken Belgacom

“Ook het lichtniveau op het Capucienenplein vinden we momenteel te laag”, geeft Froidmont toe. “Daarom vervangen we in eerste instantie de spiegels en lampen in de twee armaturen ter hoogte van de fietsenstalling. Deze ingreep moet ook op het Capucienenplein de sociale controle en het veiligheidsgevoel verhogen. Nadien plaatsen we nog twee bijkomende lichtpunten. Maar hiervoor is het wachten tot na Mijn-Popuprestaurant.”

“Belgacom voorziet dit en volgend jaar ondermeer in de Demerstraat, Hoogstraat en Badderijstraat van een glasvezelnetwerk”, besluit Claes. “Van deze werken maken we gebruik om ook de verlichting in deze straten aan te pakken. Infrax zal er armaturen plaatsen zoals in de Paardsdemerstraat. Deze kennen een lager verbruik en geven een aangenamer wit licht. Ook in de Meldertstraat maken we van de heraanleg gebruik om de verlichting te vernieuwen conform ons lichtplan. Tot slot willen we eveneens nieuwe energiezuinige openbare verlichting aanbrengen in de Kapelstraat (tussen de Grote Markt en de Virga-Jessebasiliek) en voor het poortgebouw van de Herkenrodekazerne. Voor beide projecten zijn voorstellen in opmaak. Vooral de aanstraling van het poortgebouw moet dringend vervangen worden. De huidige verlichting is zeer lichtvervuilend, energieverslindend en ook de lichtkleur zit fout.”

De financiering gebeurt via het budget dat de stad van Infrax ter beschikking krijgt voor het plaatsen en vernieuwen van verlichting, ook wel de trekkingsrechten genoemd.

http://www.hasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s