Manga en andere Cosplayers houden conventie op 7 & 8 september 2013

Standaard

Op zaterdag 7 en zondag 8 september 2013 is de Japanse tuin Hasselt het decor voor een van de nieuwste Japanse cultuurvormen: Cosplay. Voornamelijk jongeren gaan ervoor om met de juiste kleding en accessoires hun favoriete manga- of andere animatiefiguur uit te beelden. De fantasiewereld komt tot leven tussen pijnbomen en kerselaars. 

Vorig jaar stond Cosplay voor het eerst op de agenda van de Japanse tuin. Toen verschenen honderden ‘fantasiefiguren’ levensecht in de tuin; rustig wandelend, dreigend stappend of in stijl poserend voor de camera van een andere cosplayer of bezoeker. Dit jaar wordt het initiatief herhaald. “Al steekt het schril af tegen de achtergrond van de voornamelijk als zeventiende eeuwse theetuin ingerichte Japanse tuin, Cosplay hoort bij de Japanse cultuur net als de theeceremonie en ikebana. Het beïnvloedt zelfs sterk de straatmode en popcultuur”, verduidelijkt schepen Karolien Mondelaers. 

Cosplay vindt zijn oorsprong in de jaren zestig, tijdens sciencefictionconventies. Vooral ruimtewezens, onder andere Star Wars-figuren, waren in. In de jaren tachtig werd het thema spontaan verbreed en verschenen op cosplay-wedstrijden ook figuren als Astro Boy, de robotfiguur uit de gelijknamige Manga of Japanse strip, romantische filmfiguren uit onder meer de geanimeerde sciencefictionfilm Toki o Kakeru Shojo of ‘Het meisje dat door de tijd sprong’, maar ook helden uit films als de Japanse rampenfilm ‘Virus’ en de Amerikaanse ‘Superman’. Cosplay boomde in Japan pas echt in de jaren tachtig. Ondertussen kwamen er heel wat computeranimatiefiguren bij, waarbij Angry Birds sterk aanwezig is. In de marge van dit alles ontstond een tweede beweging, die van kamera-kozō, amateurfotografen die de conventies en evenementen volgen en de mooiste beelden proberen te maken. Kleur en fantasie in overvloed. 

Op zaterdag 7 en zondag 8 september 2013 is de Cosplay- en mangawereld van België en Euregio uitgenodigd elkaar te ontmoeten en zich te tonen in de Japanse tuin Hasselt. Daarbij wordt ondermeer gedefileerd op een heuse catwalk, is er een wedstrijd voor de beste kostuums en beste action en zijn er voor de heuse belangstellenden ook bring- & buystands, maar ook mangastrips te koop. Informatie over achtergronden en andere wetenswaardigheden worden gegeven tijdens lezingen en door aanwezige experten. Taikospelers brengen met ritme en typisch Japans drumgeluid extra animatie in het geheel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s