Twee fases voor herdenking 13 gesneuvelde soldaten van Kuringen in WOl

Standaard

de graef 7

Nabestaanden van de dertien tijdens WOl gesneuvelde Kuringse soldaten Vanempeten en Edgard Brouwers waren onder de aanwezigen om de plannen van de Heemkundige Kring Kuringen en de Kuringse Oudstrijders uit de doeken te doen voor de 13 gesneuvelde Kuringenaren van de Westhoek symbolisch te repatriëren naar een herdenkingsveld aan de Sint-Gertrudiskerk op 11 november 2013. Het project bestaat uit twee fases, waarvan dat herdenkingsveld het eerste is.

de graef 6

Kris Leenaers van de Heemkundige Kring gaf een woordje uitleg over zijn project ’14-’18, om potjes verzamelde aarde van de grond van de 13 plaatselijk gesneuvelden in de Westhoek te herbegraven op een nog aan te leggen herdenkingsveld op Wapenstilstand 2013 te herbegraven in aanwezigheid van de hele Kuringse gemeenschap met vooral jongeren die de fakkel voor de jaarlijkse herdenking in 2012 overnamen.

de graef 8

de graef 11

Het peterschap van het hele project werd toegewezen aan Generaal Buiten Dienst Marc De Muyer, die nog in zijn militaire carrière het bataljon Carabiniers en de Grenadiers onder één commando in Leopoldsburg heeft gekregen. ‘En twee van de gesneuvelden behoorden ook tot deze eenheid. Ik voel me zeer verbonden met deze gebeurtenis”, aldus militair Leenaers, die ook is ondergebracht in deze eenheid.

de graef 9

Fase 2

Op 11 november 2014 openen ze in het Prinsenhofpark het tweede deel van het project.

“We gaan dan op het traject in het wandelpark een 30-tal borden plaatsen waarop wij de geschiedenis schrijven van wat er zich in ons dorp maar ook in de omliggende dorpen afspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen elk van deze borden is er plaats voorzien voor de scholen die willen werken aan een kunstwerk, dat uiteraard een uitdrukking zal zijn van de eerst Wereldoorlog. De scholen zijn vrij om deel te nemen en worden in de loop van 2014 aangeschreven”, besluit Kris Leenaers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s