Toon Eerdekens trekt ook ten strijde tegen OVAM

Standaard

ovam

Voor Hasselts afvalkunstenaar Toon Eerdekens bestaat geen komkommertijd. Hij trekt in zijn eigen Don Quichote-stijl te strijde tegen de plastic-tsunami en neemt dit keer OVAM onder vuur. Op 13 augustus 2013 heeft hij trouwens de Afvalmaatschappij zelfs een aangetekende ingebrekestelling gestuurd, omdat hij de cijfers van de nieuwe ‘In de vuilbak’-campagne betwist. Hij verdenkt OVAM er ook van samenwerking met de lobby van plastic-verpakkingen.

“De cijfers over de plastic flessen in de campagne zijn ronduit lachwekkend.
Volgens OVAM belanden er jaarlijks 750.000 flessen langs de vuilnisbak.
Omgerekend betekent dat voor een stad als Hasselt of Kortrijk 20 flessen per dag. Ik beweer dat we dat met minstens factor 10 moeten vermenigvuldigen”, aldus de slagvaardige Eerdekens.”

Hij probeert al jaren de ‘plastic-catastrofe zichtbaar te maken, “en dan komt OVAM af met een campagne die het aandeel van plastic in ons zwerfvuil
minimaliseert en zelfs probeert te verzwijgen”.

“Onze bermen en grachten liggen vol plastic, maar OVAM focust op kauwgum en bananenschillen. Allez, een beetje serieus hé. De kans dat je je nek breekt over een plastieken flesje is honderd keer groter dan over een bananenschil. En dat is nog voorzichtig geschat! En over het verpakkingsplastic in onze bermen, grachten en rivieren zwijgt OVAM zelfs helemaal als vermoord.”.

Eerdekens vraagt OVAM om de bronnen van de tellingen bekend te maken.
“Misschien zijn er wel belangengroepen die mee de campagne bepalen en die
het plasticprobleem willen minimaliseren of verzwijgen?”, stelt hij zich de vraag.

“De drankenindustrie wil de glazen statiegeldfles afschaffen. Dan is het waarschijnlijk beter dat de consument het juiste aantal weggegooide plastic flessen niet kent?”, voegt hij er nog aan toe.

In zijn brief vraagt hij OVAM ook om een stellingname over het aandeel van plastic in ons zwerfvuil : “OVAM doet het voor alsof ons zwerfvuil enkel bestaat uit sigarettenpeuken (héél erg trouwens), bananenschillen, kauwgom en blik. En wat plastic flesjes. Maar het verpakkingsplastic wordt volkomen weggezwegen.”Terwijl onze wegbermen ervan uitpuilen… Verklare wie kan!”.

De afvalkunstenaar hoopt op een brede discussie over het juiste aantal plastic flessen langs de vuilbak. “Laat de mensen maar meetellen! 20 flessen per dag in Hasselt, was het maar waar! Dat is nog geen halve zak vol!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s