Bouwaanvraag ingediend voor jeugdherberg Hasselt

Standaard

Op vrijdag 28 juni 2013 werd de bouwaanvraag voor de realisatie van een jeugdhostel op de parking Vredestraat ingediend. Het stadsbestuur wil nu zo snel mogelijk het openbaar onderzoek starten. De eigenlijke bouw vangt ten vroegste begin december 2013 aan.

De bouw van een Hasselts jeugdhostel – een publiek-private samenwerking tussen de stad Hasselt, Toerisme Vlaanderen en de nv Kumpen en met de steun van Limburg Sterk Merk – maakt deel uit van een inhaalbeweging van de Vlaamse Regering om op korte termijn het tekort aan jeugdverblijven in Vlaanderen weg te werken. “Op vrijdag 28 juni 2013 werd een aanvraag voor de realisatie van een jeugdhostel – met ook zes studio’s voor begeleid zelfstandig wonen, een aantal casco ruimtes en 43 appartementen – ingediend”, aldus schepen van ruimtelijke ordening Tom Vandeput. “Het ontwerp is van de hand van Danny Windmolders. Samen met het toekomstige nieuwe stadspark, zal dit gehele project het gebied omsloten door de Vredestraat, Wilgenstraat en Spoorwegstraat beslaan. Nu willen we zo snel mogelijk het openbaar onderzoek starten. Zodoende kunnen we ten vroegste begin december van start gaan met de eigenlijke bouw.”

 Jeugdherberg

“De ingediende plannen voorzien de realisatie van een vier bouwlagen hoge jeugdherberg langsheen de Spoorwegstraat”, aldus schepen van toerisme Karolien Mondelaers. “Op de benedenverdieping zijn een onthaalbalie met burelen, een bar met bijbehorende lounge, sanitaire voorzieningen, een eetruimte voor zo’n 100 personen en een grootkeuken ingetekend. Boven de inkomhal voorzien we langs de buitenzijde een soort etalageruimte. Deze krijgt regelmatig een nieuwe invulling ter promotie van een kunstenaar, de stad, een evenement… De eerste verdieping bestaat ondermeer uit een grote vergaderruimte van circa 131 m2 met een eigen lounge en keukentje.”

 

“Daarnaast vind je op deze etage ook 14 kamers met in totaal 42 bedden”, vervolgt schepen van gebouwen Rob Beenders. “Deze hebben net als alle andere kamers in het jeugdhostel een eigen badkamer. De tijd dat jeugdverblijven bestonden uit grote slaapzalen met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen is immers voorbij. Ook budgetreizigers verwachten tegenwoordig enig comfort. Verdieping twee bestaat volledig uit kamers: 16 stuks met samen 50 bedden. De derde verdieping telt 10 kamers voor in totaal 28 personen en een conciërgewoning. Over de gehele jeugdherberg kunnen dus 120 gasten slapen.”

Studio’s en appartementen

“Achter de jeugdherberg, evenwijdig met de Vredestraat, komen zes studio’s voor begeleid zelfstandig wonen en 43 appartementen”, vervolgt Jan Kumpen van nv Kumpen. “In de kelderruimte voorzien we parkeerplaatsen voor de bewoners van deze eenheden. Op het gelijkvloers krijgen de vzw Basis (parkzijde) en de Hopper Winkel en het Gouwhuis van de scouts hun uitvalsbasis in een aantal casco ruimtes.”

 

“De studio’s voor begeleid zelfstandig wonen vind je op de eerste verdieping samen met een gemeenschappelijke leefruimte, enkele kantoorruimten voor de vzw Basis en drie appartementen”, vertelt Kumpen. “De overige vijf bouwlagen bestaan uitsluitend uit 1-, 2- en 3-kamerappartementen. Elk appartement is zuidgericht en heeft uitzicht op het achterliggende nieuwe stadspark.” “Momenteel werken we nog aan de verfijning van het masterplan dat betrekking heeft op het stadspark en de overige buitenaanleg”, vult schepen van groen Valerie Del Re aan. 

Afsluiten parking

“Het gehele project moet medio 2015 klaar zijn”, besluit Beenders. “Indien alles volgens planning verloopt starten in november de voorbereidende werken. Vanaf dan zal de huidige openbare parking (parking Vredestraat) niet langer beschikbaar zijn. Gebruikers van de parking worden twee maanden op voorhand verwittigd van de effectieve startdatum en de mogelijke alternatieven.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s