Jean-Pierre De Leener promoot ethischer landbouw

Standaard

jean-pierre de leener

Op dinsdag 21 mei 2013 organiseerden het Genootschap de Volle Maan en het Limburgs Sociaal Forum hun laatste gespreksavond van dit werkjaar in het CCHA. Te gast was Jean-Pierre De Leener, die het had over ethisch eten.

Jean-Pierre De Leener studeerde af als landbouwingenieur, en startte in 1985 met een biologisch tuinbedrijf in Sint-Pieters-Leeuw. Zijn boerderij loopt volledig op hernieuwbare energie, en bij hem staat de directe hoeveverkoop centraal. Dat is goed haalbaar voor hem omdat Brussel heel dichtbij ligt.

Hij is ook internationaal actief, omdat de boeren wereldwijd vaak vanuit een kwetsbare positie moeten werken. Zo was hij erbij betrokken om de zwarte boeren van Zuid-Afrika te integreren in de bedrijfsvoering (na de Apartheid), en ondersteunt hij de landloze boeren in Brazilië via de vereniging Via Campesina.

Zijn verhaal

Jean-Pierre bracht zijn verhaal vanuit mondiaal perspectief. 40 à 50 multinationals bepalen wie waar wat produceert. Grote oppervlaktes van de vruchtbaarste gronden in de Oekraïne, Ethiopië en DR Congo zijn in handen van buitenlandse eigenaars die de plaatselijke boeren tegen lage lonen laten werken.

Maar ook dichter bij de deur werkt de agro-industrie verre van ethisch. België produceert zoveel varkensvlees dat het 300 % zelfvoorzienend is. Hiervoor moet er wel een massa soja ingevoerd worden. Om deze soja te telen is er 20 miljoen ha landbouwgrond nodig, voor een groot deel in Brazilië. Hiervoor wordt er heel wat tropisch woud gekapt en afgebrand, terwijl de lokale bewoners verdreven worden.

Broeikassen en voetafdruk

De moderne landbouw is schijnbaar productief, maar hij zorgt voor 50 % van de broeikasgassen en 44 % van de ecologische voetafdruk. Deze agro-industrie slaagt er ook niet in om de honger uit de wereld te helpen. De grondbewerkende boeren geraken steeds meer in een afhankelijke positie. Ze verbouwen vaak exportproducten en verdienen hiermee te weinig om zichzelf voldoende te voeden.

Een ombouw naar een agro-ecologie dringt zich op. Deze omslag is ook stilaan bezig, soms vanuit grote initiatieven waarbij ganse dorpen zich als coöperatief organiseren.

Tijdens de avond kwam ook Robby Kelchtermans uit Herk-de-Stad aan het woord, die een familiebedrijf van 40 ha ombouwt tot een biologische en gemeenschapsgerichte boerderij.

 www.lsf.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s