Duizenden kubbers op Belgisch kampioenschap in Hasselt

Standaard

Op 25 augustus 2012 zakten een duizendtal Viking Kubb-spelers vanuit heel het land af naar Hasselt voor de zesde editie van het Belgische Kampioenschap Kubb.

Ongeveer 134 teams deden een gooi naar de titel van Belgisch Kampioen Kubb op het grasveld voor het Cultureel Centrum van Hasselt. De meeste teams waren afkomstig uit Vlaanderen, maar ook een viertal Waalse teams deden mee. Het toernooi is een initiatief van de vzw Kubbspel.be, in samenwerking met de stad Hasselt en de FROS Amateursportfederatie vzw.

Petanque op z’n Zweeds

Viking Kubb is een van oorsprong Zweeds spel dat gespeeld wordt op een veld van acht bij vijf meter. Twee teams van minimum één speler nemen het tegen elkaar op in een werpspel dat lijkt op petanque. Het doel van het spel is om een rij houten blokken van de tegenstander om te werpen. Tijdens het spel vliegen de houten werpstokken je letterlijk om de oren. Uiteindelijk wint het team dat de koning in het midden omver weet te werpen. Gedurende het toernooi werden geen scheidsrechters ingeschakeld. Volgens de principes van fair play beslechtten de teams zelf eventuele geschillen.

Picknick in het park

Kubb is voornamelijk een groepsactiviteit, geschikt voor families en jeugdverenigingen. Zowel jong als oud en zelfs mensen met een beperking kunnen het spel spelen. “We hebben het bewust laagdrempelig gehouden”, zegt organisator Pieter Blaton van Kubbspel.be. “Er zijn professionele teams bij die wekelijks trainen, maar ook beginnende ploegen die voor de eerste keer aan een toernooi meedoen. Voor hen is het meer zoals een picknick in het park”, lacht hij.

Vikinginvasie

Het Zweedse spel is al enkele jaren aan een opmars in België bezig. Het wordt voornamelijk gespeeld op feestjes of op vakantie. Naar verluidt waagden zelfs muziekgroepen School is Cool en Sigur Rós zich aan het spel op de festivalweide van Werchter. Jaarlijks worden er in België twintig à dertig toernooien en wedstrijden georganiseerd. Eerder deze zomer, op zeven juli, werd ook voor de eerste keer het Vlaamse Kampioenschap Kubb georganiseerd, in Lint.

Plezier boven alles

Het evenement werd opgeluisterd met randactiviteiten zoals een schminkstand, koningwerpen en een initiatie Kubb voor beginners. Muzikaal vertier werd gebracht door de fanfareband ’t Koadazer uit het Antwerpse Blauberg. Op het terrein hing een gemoedelijke sfeer, ondanks de competitiedrang hier en daar. Toch heeft Kubb weinig kans om als officiële sport erkend te worden. Kristof Ackx van OHC legt uit waarom: “Wij zien het als een competitiesport. Erkenning is altijd leuk, maar als er geldprijzen bij komen kijken denk ik dat het te serieus wordt. Het moet wel leuk blijven.”

En de winnaar is…

De spelers van het Kubb team OHC uit Heist-op-den-Berg, een team bestaande uit oudleiding van de chiro, wonnen de afgelopen twee jaar het kampioenschap. Om hun titel te verdedigen, kregen ze een eigen veld toegewezen met tribunes, het centercourt. Ondanks die eer wisten de Antwerpenaren hun titel niet te prolongeren. De beker ging deze keer naar de Chouffekubbers uit Koekelare. Kapido eindigde op de tweede en de derde plaats werd gedeeld door The Maple Kubbers en ’t Is Gebeurd. Het Pummelaer Kubbteam uit Bocholt was de beste Limburgse ploeg.

Tekst van Stef Vananderoye en foto van Machteld Bollen voor Stampmedia.

www.stampmedia.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s