Youness Amrani: “Vanaf het moment dat ik me niet meer amuseer, stop ik ermee”

Standaard

KPMCup meets Burnout ging op 17 mei 2012 door in Hasselt, gekoppeld aan een skateboardwedstrijd voor alle leeftijden. De 20-jarige Hasselaar Youness Amrani behaalde er de eerste plaats in de categorieën Street gesponsord en Best Trick. Hij haalde 400 euro aan prijzengeld binnen.

Amrani is een gesponsorde skater die regelmatig aan wedstrijden meedoet in het buitenland. Toen hij 16 was, zette hij een punt achter zijn studies. Sindsdien wijdt hij zijn leven aan het skaten. “Mijn moeder heeft mij altijd in die beslissing gesteund. Mijn vader wilde liever dat ik voetballer werd”, vertelt Amrani. Zijn ambitie is om ooit een professionele skater te worden. “Ik ben al aangesproken, maar ik zit nog niet op het juiste niveau.” Momenteel heeft hij een sponsorcontract met verschillende kleding- en sportmerken. Die sponsoring levert hem jaarlijks twaalf paar schoenen en evenveel nieuwe boards op.

Het is niet al goud wat blinkt

Dat een bekende naam zijn in het circuit niet altijd even makkelijk is, kan Youness beamen: “Soms zijn er inderdaad negatieve momenten, maar die neem ik erbij. Want de positieve dingen wegen veel zwaarder door.”

Wanneer we hem vragen naar zijn toekomstplannen, wil hij het vooral voorzichtig aan doen. “Ik hoop nog tot mijn veertigste te kunnen doorgaan. Ik heb geluk gehad dat ik nooit echt een zware blessure heb opgelopen. Het ergste waren een paar gebroken vingers, meer niet. Ik weet waar mijn grenzen liggen, dus ik ga niet te ver.”

Wijze raad

Hij heeft ook goed advies voor beginnende skaters. “Het belangrijkste is veel oefenen. Ik kom al tien jaar elke dag in dit skatepark. Het draait allemaal om de tricks. Je moet altijd iets achter de hand houden en nooit alles in een keer laten zien. Het is ook belangrijk dat je je amuseert tijdens het skaten. Van zodra ik er zelf geen plezier meer aan beleef, stop ik ermee. Voor skaten heb je eigenlijk niet veel conditie nodig. Het maakt niet uit hoeveel je weegt. Als het eenmaal in je zit, raak je het nooit meer kwijt.”

Maar hoe bereid je je dan voor op een wedstrijd als de KPM Cup? “Eigenlijk heb ik niet zo veel tijd gehad om me voor te bereiden. Ik ben pas terug van een wedstrijd in het buitenland en sindsdien heb ik al een week niet meer geskatet. Ik weet altijd wel ongeveer wat ik ga doen, maar eenmaal op mijn skateboard denk ik er niet zo veel meer over na.”

De skatewereld is een onderdeel van de undergroundscene. Net als bij graffiti en hiphop, die nauw verwant zijn met elkaar, werd skaten eerst gezien als een clandestiene bezigheid. “Toen ik klein was gingen we soms skaten op plaatsen waar het niet mocht. Maar dat was voor het skatepark in de Kapermolen er kwam. Het is leuk dat skating meer bekendheid krijgt, maar voor mij hoeft het daarom niet te veranderen.”

Tekst is van Stef Vananderoye en foto van Maurizio Ciranni voor Stampmedia.

www.stampmedia.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s