Up With People strijkt neer in Hasselt

Standaard

De internationale jongerenorganisatie Up with People begon zondag 25 maart aan haar Europese tour. Na de hele week samen te werken met goede doelen, traden ze op in het cultuurcentrum van Hasselt.

Up with People is een wereldwijde organisatie die jongeren van 17 tot 29 jaar oud al reizend verschillende vaardigheden aanleert. Voor de 14 tot 17-jarigen is er Camp Up with People, een zomerkamp in de Verenigde Staten. Twee keer per jaar doen ze een wereldtour, beginnende in Noord-Amerika. Deelnemers schrijven zich in voor een semester of voor een volledig jaar. Er is geen voorkennis van zang of dans vereist.

Van 18 tot en met 25 maart 2012 trapten ze hun Europese tournee af in Hasselt. Hun volgende stopplaatsen zijn Visé en Gistel. Van daaruit vertrekken ze naar Scandinavië. Overal zetten de jongeren van Up with People zich in voor lokale goede doelen. In dit geval was dat Een Hart Voor Limburg en het Sint-Gerardusinstituut in Diepenbeek. Ze sluiten de week af met een professionele zang- en dansshow in het Hasseltse cultuurcentrum. De groep brengt al hun apparatuur en kostuums zelf mee en verblijft zoals altijd in vooraf geselecteerde gastgezinnen.

De cast

De cast bestaat uit 100 tot 200 studenten uit 21 verschillende landen. De voertaal is Engels, maar iedereen spreekt verschillende talen. De jongeren doen zo goed als alles zelf, van het podium installeren tot optreden.

Een van hen is Oscar Nissen (20) uit het Zweedse Stockholm. Hij reist sinds januari mee met Up with People en is voor het eerst in België. Voor hem en enkele andere leden van de cast is het een bijzondere dag, want hun gastfamilie komt op bezoek. “Ik kwam bij de organisatie terecht via mijn zus. Ze ging al eerder mee en wist me te overtuigen. Het mooiste aan Hasselt zijn de kleine straatjes in de binnenstad. Ze doen me denken aan thuis”, zegt hij.

Onder de deelnemers bevinden zich ook jongeren uit België. De 25-jarige Joris Van Doorslaer uit Hasselt reisde in 2008 al met Up with People. Momenteel is hij education coördinator. Hij is mee verantwoordelijk voor de projecten en educatieve workshops. “Het meest opmerkelijk zijn de intensiteit en gedrevenheid waarmee iedereen hier werkt. Het is vermoeiend, maar je leert hier echt wel doorzetten”, zegt hij.

Kostenplaatje

Al dat rondreizen maakt meegaan wel erg duur. De kosten lopen op tot zo’n 12.700 euro voor een semester en 18.700 euro voor een heel jaar. Er worden wel studiebeurzen verstrekt onder strenge voorwaarden, maar de jongeren moeten het merendeel van dat geld zelf zien te verzamelen met benefietactiviteiten.

Tekst en foto van Stef Vananderoye voor Stampmedia.

www.stampmedia.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s