Recordaantal bezoekers voor Abdijsite Herkenrode in 2011

Standaard

118.000 bezoekers aan de Abdij van Herkenrode werden genoteerd in 2011, een record vergeleken met de slechts 7850 van 10 jaar geleden.

Vooral de interactieve expo van 800 jaar zusters cisterciënzers, de lifestylebeurs Très Chic, de kruidentuin en de bierbeurs waren publiekstrekkers en echte smaakmakers.

Sinds 1998 is de Vlaamse overheid eigenaar van de bijna allemaal gerenoveerde hoevegebouwen, twee watermolens en honderd hectare natuurgebied.

Cisterciënzers

De abdij werd in 1182 gesticht en door cisterciënzerinnen uitgebouwd tot de rijkste en meest prestigieuze kloostergemeenschap van de Lage Landen.

De Franse revolutie maakte echter een einde aan de roemrijke geschiedenis en in 1796 werd de abdij publiek verkocht.

In 1972 verwierven de kanunnikessen van het Heilig-Graf de woongebouwen van de abdij en het bijhorende park. Zij restaureerden er het oude en nieuwe abdissenkwartier en vestigden er een bezinningsoord.

Momenteel moeten de kanunnikessen hun accommodatie opnieuw renoveren om te moderniseren en in orde te zijn met de strenge wetgeving onder andere inzake de isolatie van de gebouwen. Een dure aangelegenheid waarvoor ze hun financiering nog steeds niet rond hebben.

Inmiddels heeft de gemeenteraad het samenwerkingscontract over de programmatorische invulling en onderhoud met de vzw Herkenrode goedgekeurd.

Binnen enkele jaren door toenemende bedrijvigheid zal deze site uitgroeien tot een belangrijke trekpleister voor bezoekers en toeristen in Limburg.

www.abdijsiteherkenrode.be

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s