Als eerste in België ontvangt Katelijn Quartier doctoraat Architectuur aan UHasselt

Standaard

UHasselt-studente Katelijn Quartier is een gelukkige vrouw, want ze ontvangt als eerste in België uitgereikte het doctoraat Architectuur. In haar tot laboratorium omgebouwde winkel met frigo’s en verlichte rekken kon ze aantonen volgens haar doctoraatsstudie, dat een winkelier met de juiste verlichting in zijn zaak, aan imagoverbetering kan doen.

De verdediging van haar thesis ‘Retail Design: Lighting as a Tool for Retail Environment’ legde ze met glans af op maandag 28 november 2011 in UHasselt in Diepenbeek.

Aan de hand van nagebouwde supermarkten met een nabootsing van de standaard verlichting en met experimenten in de superketens zelf liet ze proefpersonen winkelen.

Met dit onderzoek werd gepeild naar de invloed van verlichting op hun waarneming van de sfeer, hun emotionele beleving van de ruimte en hun gedrag. Experimenten met verschillende lichtsettings werden uitgeprobeerd.

Proefpersonen lieten duidelijk verstaan dat verlichting een noodzakelijk onderdeel is van het imago en de perceptie van de sfeer van een winkel. Verlichting heeft geen directe invloed op de verkoopcijfers, maar draagt wel bij tot een inmagoverbetering van de supermarkt.

Een goede verlichting creëert een gevoel van prettige warmte, gezelligheid en stressloosheid tijdens het shoppen, waarbij de winkelier een betere klantenbinding kan bekomen. 

Dat geeft alvast extra stof aan marketeers om elke shopomgeving te optimaliseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s