Speciale inkt op allerhande dragers vervangt klassiek zonnepaneel

Standaard

Er is een nieuwe generatie zonnecellen op komst. Een team onderzoekers rond professor Dirk Vanderzande,van het Instituut voor Materiaalonderzoek aan de UHasselt werkt aan zonnepanelen die duizend keer dunner zijn dan het menselijk haar en die  op een flexibele drager zoals plastic of papier kunnen worden geprint.

Ijverig wordt verder gewerkt aan toepassingen van inkt waarin de zonnecellen worden verwerkt. Aan de hand van gewone inkjetprinterpatronen of via zeefdruk kunnen de cellen op grotere oppervlakten op allerhande dragers worden afgedrukt.

Echter enkele nadelen dienen nog weggewerkt te worden. Een verder onderzoek naar een grotere efficiëntie dan de klassieke cellen en de verdubbeling van levensduur van vijf naar tien jaar moet nog gebeuren.

Door deze nieuwe toepassing van de nanotechnologie zou de prijs van een zonnepaneel nog maar 0,3 dollarcent kosten, vergeleken met 10 euro voor de huidige zonnecellen. Hopelijk binnen vijf jaar kan de inkt in de winkelrekken liggen.

Dat is alvast het goede nieuws dat aan 180 onderzoekers internationaal congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nanoschaal in Diepenbeek kan worden verteld.

www.uhasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s