Luchtvervuiling zorgt voor hartinfarcten

Standaard

Onderzoekers van de universiteiten van Hasselt, Leuven en Basel verkondigden in een publicatie in The Lancet dat luchtverontreiniging door fijn stof een even grote uitlokkende factor is bij een hartinfarct als andere, klassieke factoren zoals een hoge bloeddruk, alcoholgebruik, ongezond eten of te weinig beweging.

Ze combineerden gegevens van 36 verschillende studies, waarbij de gemiddelde leeftijd van de deelnemers varieert van 44 tot 72 jaar. Het relatieve risico voor elke uitlokkende factor werd vastgelegd door de proportie te berekenen tussen de bevolking die een hartinfarct kreeg, te wijten aan een bepaalde uitlokkende factor.

Vette voeding en weinig beweging zijn de voornaamste klassieke risicofactoren voor een hartinfarct. Luchtverontreiniging vormt een uitlokkende factor die vergelijkbaar is met andere klassieke factoren. Zo werd 5% van het aantal onderzochte hartinfarcten uitgelokt door alcohol en eveneens 5% door te veel koffie, terwijl luchtverontreiniging door fijne partikels in de lucht in 4.8% van de onderzochte infarcten aan de oorzaak lag, aldus de Bond Beter Leefmilieu.

Het inperken van de luchtverontreiniging volgens de WHO-richtlijnen is volgens de onderzoekers uiterst noodzakelijk voor de volksgezondheid. In Hasselt staan twee meters om de luchtverontreiniging te meten. Verder zijn hier geen acties gepland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s