Help vogeltjes in barre wintertijden

Standaard

Volgens auteur Kurt Vossaert in tuinadvies.be hebben de vogels tijdens deze koude periode vooral nood aan energierijk voedsel dat veel koolhydraten bevat. Deze vinden we in grote percentages terug in zaden, vruchten en groenvoer. Vogels hebben trouwens het vermogen om het teveel aan koolhydraten om te zetten in lichaamsvetten.

Vet is eveneens een belangrijke energiebron voor vogels.  Vele keukenrestjes bevatten een hoog gehalte aan vet en zijn dan ook ideaal als vogelvoeder: kaas zonder plastiek randjes, ongezouten spek, cake, gebak,… 

  • Vetbollen of mezenbollen: vooral voor roodborstje, mezen, spreeuwen, mussen,…
    Zelf vetbollen maken gaat gemakkelijk door een zadenmengeling uit de winkel te mixen met gesmolten frietvet. Het mengsel wordt in stenen bloempotten, duiventesten of lege melkkartons gegoten waarin het kan opstijven. Het hard geworden vetmengsel kan gemakkelijk uit de potten,… door deze even in een bak met warm water te houden.Fruit: overrijp fruit valt vooral in de smaak bij spreeuwen, merels, roodborstjes en lijsters.
  • Granenmengeling: liefst een mengsel voor vogels met veel zonnebloempitten en oliehoudende zaden.
  • Ongebrande pinda’s: in netjes of op draad rijgen.

Voeder meerdere keren per dag. Bij voorkeur ’s morgens na de lange, koude nacht en tegen de late namiddag.

Zeker niet doen

Te veel voedsel geven kan ertoe leiden dat het eten met uitwerpselen wordt bevuild. Dat werkt ziektes in de hand en trekt ‘s nachts muizen en ratten aan. Een teveel aan boter zal werken als laxeermiddel. Probeer zout in het voedsel of water steeds te voorkomen. Ongekookte rijst zal in de vogelmaag gaan opzwellen.

Water geven

Als er sneeuw ligt zullen de vogels dat als waterbron gebruiken. Wanneer er geen sneeuw ligt en alle water is bevroren dan kunnen we de vogels helpen. Geef gewoon zuiver water en zet dat op een windvrije, beschutte plaats. Door de drinkbak af te dekken met gaas kunnen ze geen koude douche nemen.

Het verenkleed zou anders kunnen bevriezen met alle gevolgen vandien. Op zeer koude dagen mag men het ijs met een hamer in kleine ijsbrokjes slaan. De vogels pikken de stukjes op en laten het in hun bek smelten.

Wil je ze allemaal kunnen herkennen en benoemen? Neem dan ook eens een kijkje in ons artikel over vogels herkennen

www.tuinadvies.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s