Open Monumentendag in teken van water, vuur, aarde en lucht

Standaard

Op zondag 12 september is het in gans Vlaanderen weer Open Monumentendag, dit jaar met als thema de vier natuurelementen: water, vuur, aarde en lucht. Tijdens Open Monumentendag kan je in Hasselt terecht voor onder andere begeleide wandelingen langs de Blauwe en Groene Boulevard, een voordracht door Bart Lens in het 15de eeuwse ’t Sweert en de openstelling van het 19de eeuwse Huis De Corswarem. Maar er is nog veel meer.

Uiteraard doen ook de stedelijke musea hun duit in het zakje. In het Modemuseum kan je de expo ‘Devout/Divine, Fashion vs. Religion’, een focus op de relatie van mode en relegie, en in het Jenevermuseum hangen nog steeds foto’s van Jimmy Kets over “Vrouwentongen en mannenpraat, volkscafés in Vlaanderen’.

Herkenrode

Gratis activiteiten vind je ook in en rond de Abdij van Herkenrode. In de dreef kan je kennis maken met de bijen van de Limburgse imkers. Op de archeologische site kan je met de wichelroede op zoek naar fundamenten van verdwenen gebouwen. Op het neerhof in de abdijhoeve wordt een kopie op doek van het wereldberoemde labyrinth uit de kathedraal van Chartres neergelegd. Kunstgroep ‘Schrijven met licht’ exposeert nog foto’s rond licht op Herkenrode.

Aansluitend kan je voor 2 euro per persoon de 2 ha grote inspiratie- en kruidentuin met zijn zonnewijzer bezoeken.

Voor de 1500 jaar oude schedelrelieken van Sint-Ursula en haar 11.000 maagden kan je van 9 tot 16u30 terecht in de Sint-Quintinuskathedraal.

Joseph Damien

Het voormalig atelier van kunstschilder Joseph Damien in de Martelarenlaan 18 opent ook zijn deuren, waar hij tot 1942 woonde. Nu wordt het huis bewoond door het kunstenaarskoppel Hub Baerten & Annemie Sneyers. Zijn atelier is gotendeels intact gebleven. Van 14 tot 17u stellen de huidige eigenaars hun woning deels open voor  het publiek.

Wandelingen

Stadsgids Francis Delauré maakt om 10 en 15u een wandeling langs grootschalige bouwprojecten langs de Blauwe Boulevard met vertrekpunt aan het Volkstehuis. Stadsgids René Christiaens maakt om eveneens 10 en 15u een wandeling langs de Groene Boulevard met vertrekpunt aan het Jenevermuseum.

Runkst in zicht

Als oudste volkswijk van Hasselt beschikt Runkst over heel wat troeven. Verschillende bewoners openen die dag hun deuren voor de wandelaars. Vier wandelingen staat om 14u op het programma vanaf het OC Runkst, de ex-Sint-Hubertuszaal. Creatief en duurzaam bouwen, het Runkster erfgoed met rijke geschiedenis en artistiek talent zijn de thema’s. Er is ook een zoektocht ‘Runkst op kindermaat’ en een huifkarrondrit rond het motto ‘Wonen voor senioren’.

Praktisch

Normaal gezien loopt Open Monumentendag van 10 tot 18u, behalve het Oude Kerkhof dat openblijft tot 17u. Lezingen van Bart Lens in ’t Sweert zijn om 14, 15 en 16u.

www.hasselt.be, www.openmonumentendag.be

Advertenties

Een gedachte over “Open Monumentendag in teken van water, vuur, aarde en lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s