Fairtrade bruist in Hasseltse scholen

Standaard

Toen Oxfam Wereldwinkel samen met Hasseltlokaal twee jaar geleden aan dezelfde fairtradekar trok om meer persbelangstelling te vragen in het kader van producten uit eerlijke handel, was het begrip fairtrade nog niet goed ingeburgerd in onze samenleving. Dankzij de niet aflatende inspanningen van de Wereldwinkel met acties en publicaties rond items op Hasseltlokaal.be, is de trein aan het bollen gegaan. Meerdere informatiekanalen  hapten toe, zodat de bekendmaking van het begrip met samenhangende events in stroomversnelling kwam. Zo ook de introductie van het werken rond fairtrade op Hasseltse scholen, wat wel in heel wat gevallen eerder gebeurde. De Xios Hogeschool Limburg haalde er immers als eerste in Vlaanderen de titel van fairtradehogeschool mee binnen.

Voor Xios Hogeschool campus Hasselt, Syntra en de Hotelsschool is begin maart een drukke periode met acties inzake producten uit eerlijke handel.

Xios Hogeschool Limburg

 

Van maandag 1 maart tot en met vrijdag 5 maart is de tentoonstelling ‘Correct en go: faitrade in een winkelkar’ te bezichtigen in de XIOS Hogeschool Limburg in de Vildersstraat 5. Studenten uit de lerarenopleiding, secundair onderwijs, zullen 17 klassen uit de oefenscholen begeleiden met een gepaste methodiek om hun winkelkar te vullen met fairtradeproducten.

www.xios.be

Syntra’s eerlijke handelsdouche

Een aantal Syntracursisten zullen hun instelling een eerlijke handelsdouche bezorgen. Zes cursisten krijgen de uitdaging de directie van Syntra- Limburg (met zetel in Bokrijk) te overtuigen over te stappen op het schenken van eerlijke koffie. De cursisten kleinhandel maken etalages, ontwerpen herbruikbare tassen, logo’s en folders om eerlijke handel bekend te maken. De cursisten van de restaurantafdeling creëren zelf fairtradegerechten, die ze serveren tijdens een ontmoetingsdag met de patroons van deze afdeling. De recepten worden gebundeld in een receptenboek en kunnen worden geproefd worden door cursisten en lesgevers.

www.syntra-limburg.be

Hotelschool

Foto Hotelschool

Op 23 januari won mini-onderneming ‘Sweet a fair’ van het zevende jaar bakkerij aan de Hotelschool de publieksprijs op de ‘Dag van de Mini-ondernemingen’ in de Shopping van Genk. Hun gebak is gemaakt van producten van de Wereldwinkel en van producten van boeren van bij ons, smaakt heerlijk en is nog verkrijgbaar in de schoolwinkel in de Elfde Liniestraat 22 (ingang barrier) op vrijdagen 5, 12, 19 en 26 maart, telkens van 12u30 tot 18u.

Op zaterdag 6 maart dingen ze in het shoppingcentrum van Wijnegem mee naar de nationale hoofdprijzen in een wedstrijd onder mini-ondernemingen.

www.hotelschoolhasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s