Het verhaal achter de 60-jarige toneelcarrière van Alice Louis

Standaard
 

alice louis1

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd de nu nog steeds kwieke 80-jarige Alice Louis lid van ‘de gymnasten’ van de befaamde juffrouw Quax in zaal De Ware Vrienden. ‘Jules Klock’, de legendarische Hasseltse revueschrijver, was zo gecharmeerd door dat “pittig jong ding” dat hij haar prompt een rol in zijn revues aanbood. Korte tijd later debuteerde de 20-jarige Alice in de schouwburg De Ware Vrienden op de Hasseltse Grote Markt.

Daarna volgden meerdere grote rollen in verschillende genres met rasacteurs zoals wijlen Georges Meuwis, Staf De Beuker, Jef Durwael bij de toneelgroep DeWare Vrienden-Climax. Deze stukken werden in tegenstelling met de revues, in het Algemeen Nederlands gebracht.

Essels

Begin jaren ’70 werd het dialect heropgewaardeerd en in het stuk ‘Geen lijk zonder Lily’ van Jack Poppewell speelde Alice als enige haar rol in het “Essels”. Het komisch effect was enorm. Hasselt liep storm en er diende extra voorstellingen gespeeld te worden. Voor Alice was dat een van de hoogtepunten uit haar toneelcarrière. 

 Het succes van ‘Geen lijk zonder Lily’ was de rechtstreekse aanleiding om ‘De Revues’ van Jules Klock onder het stof uit te halen en onder de bezielende regies van Willy Vanheesvelde en Georges Meuwis groeiden de Jules Klockavonden met Alice telkens in de glansrol, uit tot een grandioos succes.

Revues

Meteen was ook de kiem gelegd voor de drie Hasselse revues: ‘Doa zit wir kerremes enne loch’ – ‘Rappleer djz’oech nog?’ – ‘Stad be ’n chapeaubus’. Regisseur Willy Vanheesvelde, tekstschrijver Jos Ghysen, Miel Cools die de muziek poneerde en Louis Verbeeck die de liedjesteksten schreef, zorgden voor een ongeëvenaard succes in het Hasselts theaterleven.

Voorstellingen

Nog één keer speelt Alice Louis haar rol in ‘Geen lijk zonder Lily’ in negen voorstellingen in de toneelzaal van Het Hasselts Toneel in de Hollandsveldlaan. Speeldata: 21, 24, 27 en 28 november, 2, 5, 6, 11 en 12 december, telkens om 20u. Reservaties: info@hethasseltstoneel.be, 011/28 57 97. www.hethasseltstoneel.be.

Bloemen

Op zondag 8 november vanaf 15u wordt Alice Louis in de bloemetjes gezet in het Stadsmus. Gerard Vanmulken zal haar ook vragen stellen over haar toneelcarrière.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.